Ponedjeljak, 8. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Izmjerene neviđene temperature mora na Jadranu: ‘Nastavi li se ovako, posljedice će biti velike’

Preuzmite sliku

Temperatura mora u Dubrovniku bila je 29 stepeni, samo dva stepena je niža od temperature zraka

Jadransko more ovih dana bilježi nezapamćene temperature. Jučer na Mljetu zabilježena je temperatura od čak 30 stepeni, a danas u Dubrovniku i na Mljetu izmjereno je 29 Celzijusa.

Posjetitelji širom Hrvatske i sami osjećaju kako se radi o visokom temperaturama.

– Pretoplo je za šesti, početak sedmog mjeseca, pretoplo – govore, prenosi HRT.

Zbog globalnog zagrijavanja naučnici ističu da se od 2016. pojavljuju neobične ribe i meduze koje iz toplih mora preko Sueskog kanala i Gibraltarskog prolaza dolaze u Sredozemno more te na kraju u Jadransko.

– Globalni napor je potreban za zaustavljanje rasta temperature i zraka i mora u svijetu. Ono što nam izgleda kao mala promjena, dio stepena ili jedan stepen to je jako velika promjena za zajednice u moru i zapanjeni smo količinom promjena, ističe prof. dr. sc. Marcelo Kovačić s Prirodoslovnog muzeja u Rijeci.

 • Ipak, Jadransko more i dalje je u kategoriji najčišćih mora u svijetu.

  – Što se tiče evropskih prosjeka mi smo kao cijela Hrvatska jedno 10% bolji od njihovih plaža od prosjeka u EU. Tako da zaista možemo biti zadovoljni, ističe prof. dr. sc. Darija Vukić Lušić s Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

  Temperatura mora u Dubrovniku bila je 29 stepeni, samo dva stepena je niža od temperature zraka.

  – Temperatura je jedan od glavnih regulatora svih biokeomijskih procesa u živim organizmima pa tako i životu u moru. Trend u svakom slučaju nije dobar. Nezabilježeni podatak do sada. Ako se ovako nastavi i ta temperatura prodre u dublje slojeve, svakako može uzrokovati stvarno velike posljedice na živi svijet, poglavito na organizme koji žive na morskom dnu. Oni su jako osjetljivi, ako dođe povišena temperatura u njihovo stanište to je njima smrt, kaže Davor Lučić s Instituta za more i priobalje, sa Sveučilišta u Dubrovniku.

  U Jadran dolaze nove vrste, a uslijed toplijeg mora.

  – To je opasno jer su svi ti organizmi uljezi. Sredozemno je pitomo, mirno more, bez opasnih organizama, ali od proboja Sueskog kanala i zbog klimatskih uvjeta kakvi su danas, tropske i suptropske vrste dolaze. Dolaze u ambijent koji je njihov domaći ambijent. To je takav trend zadnjih 30 godina. Pogotovo istočno Sredozemlje, odakle odlaze i u Jadransko more. Ima riba, planktonskih vrsta koje su se udomaći.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , , ,