Nedjelja, 20. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Istraživanje u Srbiji: Hrvatska najveći neprijatelj

Preuzmite sliku

Hrvatska je glavni neprijatelj Srbije, pokazali su rezultati istraživanje objavljeni u Beogradu, uz napomenu kako je SAD odmah iza Hrvatske, a Albanija na trećem mjestu.

Po istraživanju Instituta za europske poslove, svaki peti ispitanik vjeruje da je Hrvatska najveći neprijatelj Srbije. Istovremeno njih 41,3 posto percipira Rusiju kao najvećeg prijatelja svoje države, dok 12 posto misli da je to Grčka, a 9,6 posto vjeruje u Kinu.

Rezultati istraživanja “Srbija poslije Brexita – gdje građani vide Srbiju” pokazalo je da većina građana jeste za europske integracije i 53 posto njih smatra da usprkos izlasku Velike Britanije iz EU-a Srbija treba zadržati politiku ulaska u Uniju.

No, politolog instituta Tibor Moldvai ističe da je 51 posto mladih od 18 do 29 godina za prekid eurointegracija, dok 43 posto njih smatra da bi eurointegracije trebalo nastaviti, prenosi Beta.

“Stariji građani gotovo dvotrećinski podržavaju evrointegracije. Glavni nalaz ovog istraživanja je to da su mladi u odnosu na starije skeptičniji prema pridruživanju EU-u, kao i da su rezervisaniji prema evropskim vrednostima”, rekao je Moldvai.

Njegov kolega Naim Leo Beširi dodao je da “mladi ispitanici iz ruralnih naselja i oni koji nemaju visoko obrazovanje imaju kontroverznije stavove u odnosu na ostalo stanovništvo”.

“Podrška Rusiji je velika, a evrointegracijama se smanjuje. Stav prema Kosovu je veoma jak. Hrvatska se i dalje smatra neprijateljem, dok članstvo u NATO više podržavaju žene, Vojvođani i stariji od 60 godina” rekao je Beširi.

Neobaviješteni o EU

Trećina građana nije bila ni u jednoj zemlji EU-a, a u Rusiji 92 posto građana Srbije. Članstvo Srbije u NATO-u ne podržava 82 posto ispitanih, 12 posto podržava, dok 44 posto ispitanih misli da je jedan od uvjeta za priključenje EU da Srbija postane članica NATO, pokazalo je istraživanje.

Naim Leo Beširi je kazao da mladi već dulje vrijeme pokazuju otpor prema eurointegracijama i da je razlog vjerojatno njihova neobaviještenost.

Analitičarka Srbijanka Turajlić ocijenila je da građanima Srbije o EU “nikada, niko nije ozbiljno govorio”.

“Dakle, EU se s jedne strane predstavila kao nekakva ‘kasica prasica’, koja će nama isporučivati novce samo ako mi tu pristupimo. O pravim vrednostima EU, o značaju normi nikada niko u ovoj zemlji nije ozbiljno razgovarao. Ne samo ova vlada, nego ni jedna jedina vlada”, kazala je ona.

Psiholog Žarko Korać upozorio je da u Srbiji “ne postoji sistematsko praćenje stavova prema EU”.

Ocijenio da je mlada generacija izložena permanentnoj nacionalističkoj propagandi i nema “neki alternativni model uprkos Facebooku i društvenim mrežama”.

Istraživanje je obavljeno od 28. lipnja do 6. srpnja na uzorku od 1.007 punoljetnih građana Srbije.

Na upitnik je odgovaralo nešto više žena od muškaraca, a oko polovice anketiranih građana izjavilo je da ima samo osnovnu ili srednju školu. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,