Subota, 23. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Istraživanje u Hrvatskoj: Sukob iz Crne Gore mogao bi se proširiti na BiH

Preuzmite sliku

Dnevnik HTV-a objavio je HRejting o političkoj situaciji u susjedstvu Hrvatske, odnosno o tome šta hrvatski građani misle o stanju u Crnoj Gori.

Istraživanje je provedeno od 15. do 18. septembra na uzorku od 1400 ispitanika. Najveća pogreška uzorka je +/- 2,62%, a pouzdanost istraživanja čak 95%.

Na pitanje: “Pratite li stanje i trenutačnu političku situaciju u Crnoj Gori?”, 38,9% ispitanika odgovorilo je da ne prati niti ih zanima, 60,9% prati, dok 0,2% njih nije željelo odgovoriti.

Upitani o glavnom razlogu zaoštravanja situacije u Crnoj Gori, 34,8% ispitanika smatra da je razlog velikosrpska politika. Njih 16,9% odgovara da je to utjecaj Srpske pravoslavne crkve. Da je razlog borba Crnogoraca za vlastiti identitet i demokraciju, misli njih 12,3%, a 8,5% glavnim razlogom smatra religijske i kulturološke razlike između Srba i Crnogoraca. Ostali navode, primjerice, interese stranih sila ili osobne interese Mile Đukanovića, a velik dio njih, čak 14%, rekao je da ne zna.

Na pitanje očekuju li da će se u slučaju daljnjeg zaoštravanja sukoba on proširiti i na susjedne zemlje, 22,9% ispitanika smatra da će se to dogoditi, dok njih više od polovine, 54,7%, smatra da neće. Ne zna 22,4%.

Upitani na koje bi se zemlje sukob iz Crne Gore mogao proširiti, 21,9% ispitanika smatra da će to biti Bosna i Hercegovina, zatim Kosovo – 18,3% ispitanika, a 16,7% smatra da će se proširiti i na Hrvatsku. Slijede Srbija s 14,1%, Makedonija 10,7%, Albanija 9,5%, na sve susjedne zemlje 2,9% i ne zna/nema stajalište 5,9%. (Vijesti.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje