Nedjelja, 27. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Istraživanje: Čak šest navijačkih skupina iz BiH predstavlja prijetnju

Preuzmite sliku

Nogometni huliganizam dobio je značajnu pažnju od sociologa i antropologa koji analiziraju njegove kulturološke aspekte te policije koja gleda kako ga spriječiti i kontrolisati.

Čak šest navijačkih skupina iz Bosne i Hercegovine predstavlja potencijalnu prijetnju sigurnosti, a to su: Ultrasi, Red Army, Horde Zla, Manijaci, Lešinari i Škripari, pokazalo je istraživanje GI-TOC-a.

Od 122 navijačke grupe na zapadnom Balkanu, 78 pripada ”ultrasima” – strastvenim i dobro organiziranim udruženjima, a 21 se može smatrati huliganima i sigurnosnom prijetnjom.

Ovo je navedeno u izvještaju ”Opasne igre: nogometni huliganizam, politika i organizirani kriminal na zapadnom Balkanu” Globalne inicijative protiv transnacionalnog organiziranog kriminala (GI-TOC).

Nogometni huliganizam dobio je značajnu pažnju od sociologa i antropologa koji analiziraju njegove kulturološke aspekte te policije koja gleda kako ga spriječiti i kontrolisati.

Međutim, nekoliko studija razmatra odnos između nogometnog huliganizma i organiziranog kriminala. Za razliku od studija koje se fokusiraju na nogometni huliganizam u određenim zemljama poput Hrvatske ili Srbije, gdje postoje opsežna istraživanja veza između nogometa i nasilja, ovo izvješće popunjava prazninu analizirajući to pitanje iz šire, regionalne perspektive.

Izvješće počinje mapiranjem glavnih klubova nogometnih navijača u svakoj od zemalja zapadnog Balkana. Zatim identificira koje se od ovih skupina mogu smatrati “ultrasima”.

Daljnjom se analizom izdvaja koje od ovih ultras skupina pokazuju atribute nogometnog huliganizma, te kako je taj huliganizam povezan s organiziranim kriminalom i politikom.

Ovo izvješće pažljivo pravi razliku između ultrasa i nogometnih huligana: Pod ultrasima se podrazumijeva skupine tvrdokornih nogometnih navijača povezanih s određenom momčadi; Nogometni huligani sudjeluju u nasilju unutar nogometnog miljea, a neki od tih huligana sudjeluju u organiziranom kriminalu. Izvješće preporučuje posvetiti veću pozornost društvenim uvjetima koji motiviraju ranjivu mladež da se uključe u nogometni huliganizam, što može poslužiti kao ulazna točka za organizirani kriminal.

Također sugerira načine da se identificiraju i prekinu veze između huliganskih skupina i organiziranog kriminala.

Među navijačke grupe koje predstavljaju potencijalnu prijetnju, analitičari GI-TOC-a svrstali su ”Ultras Guerrills” i ‘‘Tirona Fanatics” iz Albanije, ”Ultras”, ”Horde zla”, ”Lešinare”, ”Manijake”, ”Red Army” i ”Škripare” iz BiH, ”Shqiponjat” i ”Plisat” s Kosova, ”Street Boys”, ”Varvare” i ”Vojvode” iz Crne Gore, ‘‘Ballistet Komiti” i ”Svercerat” iz Sjeverne Makedonije, te ”Delije”, ”Grobare”, ”Firmu”, ”United Force” i ”Torcidu Sandžak” iz Srbije.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,