Nedjelja, 31. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Ispod ruševina hotela u Draču pronađena tijela dvojice braće

Vršilac dužnosti ministra vanjskih poslova u Vladi Kosova Behdžet Pacolli na Facebooku je izrazio saučešće porodici koja je izgubila sinove.

Najmanje 20 osoba je poginulo, a više od 600 povrijeđeno usled nekoliko zemljotresa koji su u utorak ujutro (26. novembar) pogodili Albaniju, dok je istog dana u 14.05 sati zabilježen još jedan, posljednji u nizu potresa, sa epicentrom u Jadranskom moru, na dubini od deset kilometara.

Dogovoreno je da će stotine stanovnika provesti noć u šatorima koji se postavljaju na stadionu u Draču, budući da se većina plaši vratiti u stanove i kuće, pogotovo one u kojima ima pukotina od zemljotresa, javljaju novinari Radija Slobodna Evropa (RSE) u Draču.

Kako je saopšteno iz Euromediteranskog seizmološkog centra (EMSC), posljednji zabilježeni zemljotres u utorak je jačine 4,7 stepeni po Rihteru, sa epicentrom u Jadranskom moru, 42 kilomentra severozapadno od Tirane, te samo 19 kilometara zapadno od mesta Mamurras, takođe u Albaniji.

Tu državu je prije ovog, u posljednjih 11 sati pogodio 21 zemljotres. Procenjuje se da je na području pogođenom potresima oko 3,7 miliona stanovnika.

Predsjednik Gnjilana Ljutfi Haziri saopštio je putem Facebooka su u zemljotresu u Albaniji poginula braća sa Kosova, Šemsi i Isa Abazi, nakon što se srušio hotel u Draču od posljedice zemljotresa. Smrt je potvrđena tokom potrage u ruševinama poslije potresa.

Premijer Albanije Edi Rama saopštio je da zima ne može da se provede na otvorenom i da će vlada potpisati sporazum sa hotelima u Draču, Kavaji, čak i u Vljori kako bi sve porodice, koje su ostale bez krova nad glavom, imale osnovne uslove da novogodišnje praznike provedu u krugu porodice.

Vršilac dužnosti ministra vanjskih poslova u Vladi Kosova Behdžet Pacolli na Facebooku je izrazio saučešće porodici koja je izgubila sinove.

“Šemsi i Isa Abazi, dva brata iz Gnjilana, dvojica su među današnjim žrtavama. Moje najiskrenije saučešće porodici Abazi. Dijelimo vašu bol!”, napisao je Pacolli.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,