Ponedjeljak, 2. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Islamska zajednica Kosova obustavila klanjanje namaza u džamijama zbog korona virusa

Preuzmite sliku

 Islamska zajednica Kosova odlučila da privremeno obustavi džuma namaze i svakodnevno klanjanje namaza u džamijama sa vernicima, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kosovski muftija Naim Ternava je putem video obraćanja saopštio da je Islamska zajednica Kosova nakon pojave tri slučaja zaraze korona virusom na Kosovu, donijela niz odluka za islamske vernike kako bi se zaštitili od širenja korona virusa.

Kosovski muftija je kazao da vjerska obaveza da se vjernici pridržavaju odluka i preporučenih mera na sprječavanju i širenju korona virusa od nadležnih organa.

Muftija je kazao da se privremeno obustavlja svakodnevno klanjanje namaza sa vjernicima i džuma namazi u džamijama, dok su vjernici upućeni da klanjaju podne namaz u svojim kućama kao zamjenu za džuma namaz, a ezani će nastaviti da pozivaju vjernike na namaza u vrijeme molitve.

“Suspenduje se nastava u svim vjerskim obrazovnim ustanovama i svim džamijama i rad u islamskim studentskim domovima Kosova. Privremeno se otkazuju predavanja, seminari i različiti sastanci sa džematom. Suspendovana je organizacija umre do druge odluke”, kazao je muftija Ternava.

Kazao je da je odlučeno je da se izvrši dezinfekcija svih nastavnih objekata kao što su Fakultet islamskih studija, domovi, medrese, administrativni objekti ISK-a i svi vjerski objekti kao što su džamije i drugo.

Također je preporučeno da se privremeno obustave sva okupljanja povodom primanja saučešća, dok ceremonije sahrane treba organizovati u što je moguće užem porodičnom krugu. Preporučuje se da odlože porodične i vjerske ceremonije kao što su svadbe, vjeridbe, suneti i mevludi.

Vjernicima se preporučuje da se pridržavaju preporuka za održavanje higijene u skladu sa preporukama Nacionalnog instituta zdravlja. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje