Subota, 16. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Instagramom se širi lažna vijest o upozorenju na novi potres

Preuzmite sliku

Nakon jučerašnjeg razornog potresa koji je izazvao golemu štetu u Petrinji, Sisku, Glini i okolnim mjestima u Hrvatskoj, društvenim mrežama se ubrzano proširio niz lažnih vijesti.

Danas se tako putem Instagrama počela širiti lažna objava u kojoj stoji: “Upozorenje civilnog štaba u terminu od 12 do 14 sati očekuje se ponovni udar. Preporuka izbjegavati zatvorene prostore.”

Tekst objave se nalazi na pozadini grba Civilne zaštite grada Velike Gorice.

Radi se, jasno, o potpuno lažnoj informaciji. Niti u Hrvatskoj postoji bilo kakav “civilni štab” niti je Štab civilne zaštite Republike Hrvatske, pa ni Štab civilne zaštite Velike Gorice, izdao bilo kakvo upozorenje o tome da se “očekuje ponovni udar” u periodu od 12 do 14 sati, prenosi Index.

Nemoguće je predvidjeti tačno vrijeme budućih potresa

Naime, seizmolozi – naučnici koji se bave potresima i pomicanjem tektonskih ploča – su bezbroj puta jasno poručili da je nemoguće predvidjeti kad će se dogoditi potres.

Ono što se može predvidjeti, jer je utemeljeno u nizu dosadašnjih naučnih opservacija, je da nakon jakog potresa dolazi niz slabijih, odnosno da nas u narednim sedmicama ili čak mjesecima očekuje niz potresa koji će se osjetiti. No tačno vrijeme potresa, odnosno period od nekoliko sati kad se navodno očekuje novi potres, što se navodi u lažnoj objavi, nemoguće je predvidjeti.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,