Utorak, 4. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Index.hr: Kineski turisti iz Wuhana, nakon posjete Hrvatskoj stižu u BiH

Autobus u kojem se nalaze turisti iz kineskog Wuhana, grada iz kojeg je krenula epidemija korona virusa, stigao je sinoć, prema pisanju portala Index.hr, u Hrvatsku, a uskoro bi trebao ući u Bosnu i Hercegovinu.

Kako je sinoć objavljeno jučer je nešto prije podneva na granični prelaz Bregana. Prema informacijama hrvatskog portala, oni su na tlo Evrope doputovali avionom i to u Milano, odakle su autobusom stigli u Hrvatsku, a prije toga su u milanskoj zračnoj luci prošli tzv. screening stanja organizma.

Niko nije imao simptome bolesti. Prema Indexovim informacijama, Kinezi koji su pristigli u Hrvatsku su turisti, a saznali su i njihov plan puta. Jučerašnji dan su nakon ulaska u Hrvatsku, trebali provesti na Plitvičkim jezerima.

Danas bi tokom dana trebali posjetiti Dalmaciju. Nakon toga, Index prenosi, njihov plan putovanja seli se u BiH.

Vozaču ostavili upute

Turisti su jučer zaustavljeni na Bregani te su dobili upute što moraju činiti ako primijete simptome. Osim toga, vozač autobusa dobio je broj epidemiologa kojem se mora javiti ako primijeti da neko od putnika ima simptome koronavirusa.

S događajem je upoznat i Hrvatski zavod za javno zdravstvo koji je ranije objavio upute i za putnike koji idu u Kinu te povratnike ili turiste iz Kine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,