Subota, 4. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Imovina pokojnog Milana Bandića vrijedi čak tri miliona eura

Preuzmite sliku

Najmanje 20 miliona kuna (oko tri miliona eura) danas bi mogla vrijediti ostavština pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, obajavio je Jutarnji list.

Do tog iznosa došlo se računajući poznate nekretnine, pokretnine i umjetnine u Hrvatskoj i BiH, a koje je uz Bandića vezao Županijski sud u Zagrebu i vlasnički su razasute na nekoliko strana, uključujući njegovog brata Dragu Bandića, ali i porodicu Brzica iz Imotskog. Sud je Bandiću pripisao četiri stana u Zagrebu vrijednosti oko 10 miliona kuna, vikendicu u Samoboru, umjetnine i oldtimere, a tu je i imanje u Hercegovini od 10 miliona kuna.

Priču o mitskoj imovini Milana Bandića, kojoj je u ukupnosti gotovo nemoguće ući u trag, aktuelizirala je nedavno Bandićeva udovica Vesna Bandić govoreći u intervjuu za Jutarnji da bi uskoro mogla ostati bez svega. Njoj, prema službenim podacima, pripada tek djelić Bandićeve procijenjene ostavštine. Ona je rekla da joj je nakon smrti supruga pripao dio nekretnine u Bužanovoj ulici, vikendica u Samoboru i dio posjeda u Hercegovini, raskošno imanje u Grudama na tzv. Bandića brigu.

Problem je sada, kaže Vesna Bandić, što ne može postići dogovor s bratom svoga pokojnog supruga Dragom Bandićem, kako tu imovinu podijeliti.

Iz javnih katastarskih podataka vidi se da na Vesnu Bandić službeno glase samo dvije nekretnine. Polovina stana u Bužanovoj i vikendica u Samoboru.

Konkretno, vlasnica je 176 kvadratnih metara stana u Bužanovoj 4, koji čini stambeni prostor u potkrovlju od 119 kvadratnih metara, terase od 54 kvadrata, spremišta u podrumu i garažnog mjesta. Prema posljednjim procjenama cijene kvadratnog metra nekretnina u Zagrebu DZS-a (13.000 kuna), stan Vesne Bandić na tržištu bi mogao koštati oko 2,2 miliona kuna, a garažno mjesto još 100.000 kuna (i to je konzervativna procjena).

 • Druga polovina tog penthousea glasi na brata Dragu Bandića, odnosno na njegovu suprugu Stanu Bandić, koja se u međuvremenu preselila u Berlin, a s kojom je Vesna Bandić, kako kaže, ostala u dobrim odnosima. Dakle, na Dragu i Stanu Bandić glasi 177 kvadratnih metara stana, to jeste 120 kvadrata stambenog prostora, 54 kvadrata terase, spremište u podrumu i garažno mjesto. Ukupna vrijednost penthousea u Bužanovoj, prema tome, može biti oko pet miliona kuna, ne računajući dizajnerski namještaj u stanu za koji se također spekulira da je poprilično skup.

  Druga nekretnina koju je Vesna Bandić naslijedila nakon smrti Milana Bandića jeste vikendica u Samoboru. Tačnije, kuća od 55 kvadratnih metara i okućnica od 3.000 kvadratnih metara u Konšćici, naselju kod Samobora. Dijeli je sa kćeri Ana-Marijom Bandić. U razgovoru za Jutarnji najavila je prodaju te vikendice, a prema Bandićevoj imovinskoj kartici, njena vrijednost je skromnih 165.000 kuna. Ipak, usporedive se vikendice na istom području na oglasnicima prodaju i za cijenu od 100.000 eura.

  U toj je vikendici policijskom premetačinom prije nekoliko godina nađeno i 45 umjetnina: slika i skulptura koje Bandić nije prijavio u imovinskoj kartici. Među ostalim, slike Ede Murtića, Lea Juneka, Krste Hegedušića i Dušana Džamonje.

 • Prema procjenama vještaka, vrijednost tih umjetnina ustvari je vrlo mala, možda nekoliko stotina tisuća kuna i sugerira da Bandić nije bio ozbiljan kolekcionar.

  Za ostale tri nekretnine, stanove na Krugama, Jarunu i Gračanima, Vesna Bandić kaže da nikad nije čula i da se nisu pojavili u njegovoj ostavini. Međutim, sud je ustanovio da bi i ti stanovi, formalno u vlasništvu porodice Brzica, Mate i Silvane iz Imotskog, navodno mogli pripadati Bandiću i da ih je Bandić koristio.

  Riječ je o stanu na Krugama od 93 kvadrata, u Gračanima od 93 kvadratna metra te na Horvaćanskoj ulici veličine 78 kvadrata. Svaki od stanova ima i svoje garažno mjesto. Od 2009. do 2011. supružnici Brzica, koji su, kako se pisalo, Bandićevi prijatelji iz djetinjstva, kupili su sva tri stana za nešto više od tri miliona kuna u gotovini.

  Inače, Mate Brzica radi u Općini Grude, a Silvana je bankovna službenica. Iz zemljišnih se knjiga vidi da su stanovi prije prodaje Brzicama bili upisani na tvrtke koje su ih gradile. Geoprojekt je gradio stanove na Krugama i Jarunu, a Paron stan u Gračanima. Riječ je o tvrtkama koje su dio velikih graditeljskih kompanija, Zagrebgradnja i GIP-Pionir. Pionir je gradio i Bandićev penthouse u Bužanovoj, a izabran je i za stotine miliona kuna vrijedan posao izgradnje sljemenske žičare.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,