Petak, 21. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

“Imam bombu i nož u džepu”: Mrgud se pokajao i izvinio, osuđen zbog razbojništava

Preuzmite sliku

“Imam bombu i nož u džepu, daj novac ili ću dignuti sve u zrak”, sadržaj je poruke na papiriću kojom je u razbojništva u centru Zagreba odlazio Slovenac Tadej K. (27) zvani Mrgud.

Na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu “stisnut” dokazima priznao je sva tri razbojništva pa je zbog toga osuđen na godinu i tri mjeseca zatvora.

Prvo djelo počinio je 25. septembra prošle godine u 14.30 sati u Vlaškoj ulici, gdje je ušetao u kiosk “Peticu” te iz rashladne vitrine uzeo limenku Coca Cole. Stavio ju je na pult, a kad ju je prodavačica V.Đ. podigla ne bi li očitala kod, vidjela je papirić sadržaja “Imam bombu i nož u džepu, daj novac”. Vidjevši to, upitala ga je šali li možda, na što joj je odgovorio: “Ne šalim se, daj brzo novce”. U strahu za život izvadila je iz blagajne 7.900 kuna (oko 2.090 KM) s kojima je odjurio niz ulicu, piše Jutarnji list.

Potom je lopov 1. oktobra, opet u Vlaškoj ulici, ali u mjenjačnici “Centar”, utjerao strah u kosti djelatnici I.C. Njoj je, pak, dao papirić tražeći novac po istom scenariju uz prijetnju bombom i nožem i uz napomenu “bez riječi i gluposti”. Zbog ružnjikavog rukopisa zaposlenica ga je pitala što piše na poruci, pa se lopov uzrujao i prijetećim tonom joj odbrusio: “Daj mi sve pare, novčanice od 500 eura i 10 eura. Imam bombu u ruci”. Na kraju mu je dala 530 eura s kojima je pobjegao ostavivši prijeteću ceduljicu na pultu.

Tri dana kasnije opet u pola bijela dana, ista scena.

Slovenac je ušetao u mjenjačnicu “Studio Upi” u Petrićevoj ulici gdje je radnici I.G. dao papirić sadržaja “Imam bombu, daj mi novac, dignut ću sve u zrak”. No ona se nije dala pokolebati već mu je vratila taj papirić i uzela telefon kako bi nazvala policiju. Za mladog lopova bila je to treća (ne)sreća – krivično je prijavljen za tri razbojništva od kojih je jedno ostalo na pokušaju.

Osim 15 mjeseci zatvorske kazne, sud je odlučio da pokradenim firmama mora vratiti 12.900 kuna (oko 3.400 KM), a osim toga mora nadoknaditi i 8.000 kuna (oko 2.100 KM) sudskih troškova u što su mu uračunate usluge sudskog tumača.

– Da, osjećam se krivim. Kajem se i žao mi je što su svi ti ljudi zbog mene doživjeli šok. Znate, dok sam živio u Sloveniji, radio sam u očevoj firmi. No sa 15 godina otac me napustio, a s majkom nisam bio u dobrim odnosima pa od tada radim i školujem se. Osam godina radio sam u ljubljanskom McDonald'su. Svaki vikend sam dolazio u Hrvatsku jer sam tu imao djevojke. I tu sam se preselio nakon što sam odlučio u Sloveniji dati otkaz na poslu. Do sada nikada nisam bio kažnjavan u Hrvatskoj. Ne znam objasniti motive koji su me natjerali u pljačke, no želio sam se domoći nešto novca. S obzirom na to da sam radio u ugostiteljstvu, namjera mi je bila zaposliti se u McDonald'su u Hrvatskoj – rekao je u svoju obranu posrnuli Slovenac, bivši nogometaš slovenskog niželigaša. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,