Srijeda, 4. Oktobra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Iako pada jaka kiša, počeo četvrti po redu protest “Srbija protiv nasilja”

Preuzmite sliku

Danas se održava četvrti po redu protestni skup pod nazivom “Srbija protiv nasilja”.

Ovakva okupljanja potaknuta su stravičnim tragedijama koje su Srbiju pogodila ranije ovog mjeseca. Ipak – u saopštenju organizatora se tvrdi kako će današnji skup biti najveći ili jedan od najvećih koji se ikada desio u Srbiji.

“Zbog očekivano veoma velikog broja ljudi i ograničenih mogućnosti kretanja, organizatori su se ovaj put odlučili za mnogo kraću trasu kretanja koja će završiti formiranjem prstena oko RTS-a”, saopšteno je ranije.

Protest će početi ispred Narodne skupštine u Beogradu, a građani će se u povorci kretati Bulevarom kralja Aleksandra do Pravnog fakulteta, zatim će skrenuti lijevo u Beogradsku ulicu, lijevo u ulicu Ilije Garašanina i opet lijevo u Takovsku do RTS-a.

“Zahtjevamo hitno zaustavljanje dalje promocije nasilja u medijima i javnom prostoru, kao i odgovornost za dugogodišnje neadekvatno reagovanje nadležnih organa, odnosno smjenu odgovornih ministara.

 • Kako bi se zaustavila promocija nasilja u javnosti, zahtjevamo:

  1. oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama koje sluđuju građane, truju i promovišu nasilje, kao što su Pink i Hepi TV,

  2. smjenu svih članova Savjeta REM-a, koji je svojim nečinjenjem omogućio nesmetano širenje mrženje i nasilja,

  3. gašenje štampanih medija i tabloida koji objavljuju lažne vijesti, podmetačine i kontinuirano krše novinarski kodeks,

  4. smjenu rukovodstva RTS-a,

  5. hitno ukidanje programa koji promovišu nasilje, nemoral i agresiju na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, poput rijaliti programa“.

  Podsjetimo, u petak naveče održan je i skup koji je organizovao vladajući SNS, a na kojem je predsjednik Srbije i dotadašnji predsjednik stranke, Aleksandar Vučić, saopštio da će odstupiti sa čela stranke.

  Danas je za njegovog nasljednika na ovu funkciju izabran ministar odbrane Srbije Miloš Vučević. (N1 Srbija)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje