Srijeda, 29. Novembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

I ovo se dešava: Na biračkom mjestu u Podgorici ukradena glasačka kutija

Preuzmite sliku

U Crnoj Gori se održavaju lokalni izbori u 14 od 25 opština, među kojima je i najveća – Podgorica, u kojoj glasa oko četvrtine ukupnog biračkog tijela u državi. Birališta su otvorena u 7 časova, a zatvaraju se u 20. Zabilježene su prve nepravilnosti.

Predsjednik izborne komisije Glavnog grada Veselin Vukčević kazao je da je od 208 biračkih mjesta na teritoriji Podgorice otvoreno 207. Jedno biračko mjesto nije otvoreno.

“Radi se o biračkom mjestu 34. Imamo informacije da na tom biračkom mjestu nema električne energije i da su otuđeni i uništeni glasačka kutija i paravani za glasanje. Nadležni organi će ispitati slučaj, a mi ćemo omogućiti da se to biračko mjesto s malim zakašnjenjem otvori”, kazao je Vukčević.

Dodao je da je riječ o malom biračkom mjestu gdje kašnjenje sa otvaranjem neće praviti problem.

Kazao je da nema informacije da je bilo nepravilnosti, osim poteškoća u pokretanju aparata za elektronsku identifikaciju.

Programska direktorica CDT-a Milica Kovačević saopštila je u 9.15 da u Šavniku još nije riješen problem sa biralištem broj 1. Rekla je da trenutno članovi biračkog odbora daju izjave u MUP-u.

Kovačević je navela da na biračkom mjestu 79a u Podgorici predsjednik biračkog odbora glasno izgovara imena birača, što je suprotno pravilima i krši tajnost glasanja.

Isti propust je zabilježen na biračkom mjestu 2 u Bijelom Polju.

Na biralištu broj 21 u Podgorici član biračkog odbora je u dva navrata pomagao starijoj osobi pri glasanju, što je suprotno zakonu, istakla je Kovačević.

Nije počelo glasanje na broj 9 u Plužinama jer je na zidu škole u kojem je biralište bio neprimjeren grafit. “Posljednje informacije su da se on kreči trenutno”, dodala je.

Na biračkom mjestu 40 u Bijelom Polju birački odbor je u nepotpunom sastavu. “Jedan član je otišao na pauzu, niko ga nije zamijenio, a obaveza je da stalno mora biti prisutno pet članova odbora ili njihovih zamjenika”, navela je Kovačević.

Iz Građanskog pokreta URA je saopšteno da je član njihovog biračkog odbora prekinuo glasanje na biračkom mjestu broj 32 u Rožajama jer je, kako tvrde, članica biračkog odbora iz reda Bošnjačke stranke posjedovala birački spisak kod sebe i kontrolisala ko izlazi na glasanje. (Vijesti.me)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje