Petak, 15. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Humanost: Nova kuća za porodicu prvorođene bebe, čija je kuća srušena u Petrinji

Preuzmite sliku

Gradonačelnik Supetra na ostrvu Brač Ivana Marković saopštila je da će porodici prve bebe rođene u Novoj godini, kojoj je kuća srušena u zemljotresu u Petrinji, biti sagrađena nova kuća.

Otac prve ovogodišnje bebe Ferid Safić koji uz novorođenče, jedno starije dijete i suprugu, brine još i o staroj i bolesnoj majci, rekao je da ga je nazvala gradonačelnik Supetra i rekla da je obaviještena da je rođena novogodišnja beba koja nema gdje jer je kuća srušena u potresu i rekla da će doći sa projektantima i sagraditi im kuću.

Safić je izrazio zahvalnost Markovićevoj i dodao da je maleni Daris Safić odlično, kao i njegova majka koja je do porođaja spavala u automobilu jer je njihova kuća u Petrinji srušena u katastrofalnom potresu, javio je “Jutarnji list”.

“Još prije dva dana sam odlučila kako bi najbolje bilo da grad Supetar nekome obnovi kuću. A kada sam vidjela da je novorođenče ostalo bez doma, da je do poroda majka spavala u automobilu, odlučila sam im se javiti”, rekla je Markovićeva.

Ona je dodala da joj se javlja mnogo sugrađana koji žele pomoći.

“Kontaktirala sam projektante i geodete koji će besplatno pregledati kuću porodice iz Petrinje i napraviti im projekte. Javili su mi se i zanatlije iz Supetra, keramičari i drugi majstori koji žele sudjelovati”, rekla je ona.

Markovićeva je dodala da će biti otvoren poseban račun Grada Supetra gdje će se moći uplatiti donacije za obnovu kuće porodice iz Petrinje. “Mislim da je ovo najbolji model za pružanje pomoći. LJudi konkretno vide gdje su uložili sredstva i kako su pomogli”, rekla je ona.

Prva beba u 2021. godini u Hrvatskoj rođena je u Sisku, a porodica je iz Petrinje.

“Ovo je baš simbolično da je prva beba rođena u Sisku, majka i beba su dobro, svi smo presretni jer je sve dobro prošlo, beba je rođena u onom dijelu porodilišta koji je preživio potres”, rekao je portalu “Index” zamjenik direktora sisačke bolnice Marin Repustić, koji je noćas bio dežurni.

On je naveo da je porodica bebe u potresu ostala bez kuće.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,