Četvrtak, 5. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Hrvatskoj nedostaje 5.000 radnika za ljetnu sezonu

Preuzmite sliku

Turističke kompanije suočavaju se ovih dana s golemim problemom nedostatka radnika, zbog čega je čak upitno otvaranje nekih objekata, prije svega hotela. Svakoj velikoj turističkoj kompaniji trenutačno nedostaje po nekoliko stotina radnika.

Kako na domaćem tržištu nema ljudi, jer je dobar dio sezonaca zbog korone prebjegao u druge sektore, odnosno snašao se s poslom u neizvjesnosti otvaranja turističkih objekata, sve nade polažu se u stranu radnu snagu, a to su prije svega radnici iz zemalja izvan Evropske unije, odnosno iz Bosne i Hercegovine i Srbije.

Tu ipak nastaje novi problem, jer procedura dobivanja radne dozvole nekad traje i do mjesec dana, a potrebe sektora mjere se sad već u satima. U proceduri, saznaje Poslovni dnevnik u MUP-u, trenutno je skoro 5.000 zahtjeva za radne dozvole, dakle toliko radnih mjesta je prazno i hitno čeka radnike.

“Dogodila se situacija za koju se ne može nikoga kriviti, poslodavci donedavno nisu mogli znati koliko će kadra trebati, kakva će biti situacija s pandemijom i mjerama, a radnici su se morali snaći. Procedure koje u normalnim godinama traju nekoliko mjeseci sada moramo rješavati puno brže. Nedostatak radnika trenutno je najveći izazov sektora, i trudimo se zajedno s institucijama doći do najboljih rješenja kako bi se ubrzale procedure, odnosno olabavili svi instrumenti zapošljavanja stranih radnika, kako bi se otvorili svi objekti za koje imamo potražnju”, kaže Veljko Ostojić, direktor Udruženja turizma iz Hrvatske.

Za usporedbu, u 2019. godini u turizmu je bilo zaposleno 20.000 stranih radnika, a proces zapošljavanja kretao je najkasnije u februaru.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,