Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Hrvatski travel bloger za izbavljanje svog vodiča iz Afganistana prikupio 50.000 dolara

Preuzmite sliku

Hrvatski travel bloger Kristijan Iličić na poziv za pomoć svog vodiča iz Afganistana odlučio je pokrenuti humanitarnu akciju za izbavljanje njega i njegove porodice iz Kabula, a za samo nekoliko dana uspio je prikupiti skoro 50.000 dolara.

“Dobrodošli u Afganistan, službeno najopasniju državu svijeta”, napisao je Iličić ispod prve fotografije koju je objavio tokom svoje posjete ovoj državi u novembru 2020. godine.

Kako je tokom posjete Kristijan imao rijedak uvid u život i kulturu ljudi ove zemlje kazao je kako su ga nedavna dešavanja posebno pogodila.

“Ove dane s grčem u želucu i zebnjom u duši promatram šta se događa u toj zemlji. Procjene Amerikanaca da će talibanima trebati i do 90 dana da osvoje Kabul pokazale su se pogrešnima. Kabul je pao za 90 sati. Predsjednik je pobjegao iz zemlje, a njegova vojska je vrlo lako predala oružje”, napisao je na Facebooku.

Vezano | Travel bloger Kristijan Iličić: “Nedavno sam boravio u u Afganistanu, sve ovo mi je nadrealno’ 

Prva fotografija iz Afganistana koju je Iličić objavio prikazuje i Noora, turističkog vodiča koji je nedavno sa suprugom, sinom od četiri godine i kćeri od četiri mjeseca napustio rodni Mazar-i-Sharif i pobjegao u Kabul gdje se krije u kući prijatelja iz koje ne izlazi. Smatra da bi, ukoliko ga talibani pronađu, bio ubijen.

Cilj mu je otići iz zemlje, u čemu mu je Iličić odlučio pomoći organizirajući akciju prikupljanja novca na platformi GoFundMe te je za samo nekoliko dana prikupio 50.000 dolara.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje