Petak, 27. Novembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Hrvatska: Zaustavio auto u Opatiji da pomogne čovjeku kojem je pozilio pa “za nagradu” dobio kaznu od policije

Vozač je u Opatiji zaustavio automobil kako bi pomogao čovjeku kojem je pozlilo na cesti. Umjesto da dobije pohvalu zbog ljudskog poteza, on je dobio kaznu za nepropisno parkiranje. Žalio se policiji, a zatim uputio pismo medijima.

“Kad je Hitna pomoć stigla i preuzela brigu o gospodinu za kojeg sam kasnije saznao da ima šećernu bolest, vratio sam se do svog vozila. Na vjetrobranskom staklu našao sam kaznu za pogrešno parkiranje, a policajac koji je napisao bio je kraj vozila, priča je Darija Komarca koji se obratio Novom Listu.

U nastavku možete pročitati njegovo pismo medijima.

“Dana 27. jula privremeno sam parkirao automobil pored opatijske pijace i upalio četiri žmigavca jer sam izašao pomoći čovjeku koji se srušio pored trgovine Konzuma. To sam učinio s još nekoliko ljudi koji su se tamo našli. Podigli smo gospodina kojem je pozlilo i pokušali ga dovesti do njegovog automobila.

Međutim, ponovo je ostao bez svijesti te smo odlučili pozvati Hitnu pomoć. Sve to događalo se u vremenskom periodu od 20 minuta do pola sata. Kada je Hitna pomoć stigla i preuzela brigu o gospodinu za kojeg sam kasnije saznao da ima šećernu bolest, vratio sam se do svog vozila. Na vjetrobranskom staklu našao sam kaznu za pogrešno parkiranje, a policajac koji je naspisao bio je kraj vozila. Razlog zbog kojeg sam nepropisno parkirao odmah sam mu objasnio. Međutim, objasnio mi je da ne može poništiti kaznu, već da to može samo načelnik saobraćajne policije u Opatiji.

Dva dana kasnije, odnosno radni ponedjeljak, 29. jula, došao sam u Policijsku stanicu Opatija. Na dežurnom šalteru su mi rekli da načelnika nema i uputili me na pomoćnika saobraćajne policije kojeg nisam mogao dobiti jer je bio na sastanku. Dežurni policajac mi je rekao da se o svemu pismeno očitujem i dostavim prigovor u pisarnicu. Znači, od samog početka me se »voza«, trošim svoje vrijeme i novac na plaćanje parkiranja kraj policijske stanice. Na kraju svega, zbog činjenice da sam priskočio u pomoć čovjeku, dobio sam kaznu od 500 kuna, odnosno moj prigovor nije prihvaćen”.

Kao odgovor od policije dobio je sljedeće:

“Izvršili smo uvid u cjelokupni predmet te utvrdili da je neposrednim zapažanjem policijskog službenika utvrđeno da ste počinili saobraćajni prekršaj za koji se prijavljujete te ne smatramo opravdanim navode u vašem prigovoru. Na uručenoj Vam obavijesti o počinjenom prekršaju navedeno je u kojem roku i na koji način možete platiti navedeni novčani iznos od 500 kuna”. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje