Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Hrvatska za pomoć Hrvatima iz BiH u epidemiji dodijelila 5,8 miliona eura

Preuzmite sliku

Odluka o poticanju zdravstva za suzbijanje epidemije Covid-19 u Bosni i Hercegovini prihvaćena je od strane članova Vlade Republike Hrvatske na prijedlog hrvatskog ministra zdravstva Vilija Beroša

Na sjednici Vlade Republike Hrvatske čije su sve točke dnevnog reda posvećene rješavanju aktualne krize uzrokovane epidemijom koronavirusa odlučeno je, između ostaloga, kako će se iz državnog proračuna Hrvatske dodijeliti 43 miliona kuna (5,8 miliona eura) za pomoć u suzbijanju epidemije Covid-19 u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).

Odluka o poticanju zdravstva za suzbijanje epidemije Covid-19 u Bosni i Hercegovini prihvaćena je od strane članova Vlade Republike Hrvatske na prijedlog hrvatskog ministra zdravstva Vilija Beroša.

„S obzirom na Ustavnu odrednicu prema kojoj Republika Hrvatska štiti prava i interese svojih državljana koji žive i borave u inostranstvu i promiče njihove veze s domovinom, kojom se dijelovima hrvatskog naroda u drugim državama jamči posebna skrb i zaštita od strane Republike Hrvatske, u Državnom proračunu RH osigurana su sredstva u ukupnom iznosu od 43 miliona kuna (5,8 miliona eura) na pozicijama Ministarstva zdravstva i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske“, izvijestio je ministar zdravstva Beroš.

Sredstva će se doznačiti zdravstvenim uredima za njihovo poticanje u suzbijanju epidemije Covid-19 u BiH, za podmirivanje dijelova obaveza prema dobavljačima lijekova, nabavku potrošnog i ugradbenog materijala u svrhu suzbijanja epidemije, kazao je Beroš.

 • Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas kazao je kako dodjela sredstava dogovorena hrvatskim Ministarstvom zdravstva i Ministarstvom vanjskih i europskih poslova te uz suglasnost Ministarstva financija.

  Milas je izvijestio kako je Središnji ured „u kontaktu s predstavnicima zdravstvenih ustanova i predstavnicima vlasti Hrvata u BiH svakodnevno“ te kako je ova odluka „donesena uz razgovore s ravnateljima bolnica, sukladno potrebama situacije na terenu i njihovim mogućnostima“.

  „Na ovaj način smo iskazali našu solidarnost i podršku u suzbijanju epidemije koronavirusa u Bosni i Hercegovini, osobito u dijelovima te zemlje gdje žive Hrvati kao konstitutivan narod“, zaključio je hrvatski premijer Andrej Plenković.

  Hrvatski ministar financija Zdravko Marić kazao je ranije kako su sredstva namijenjena suzbijanju epidemije Covid-19 u BiH sredstva koja su u državnom proračunu Hrvatske ranije određena za pomoć Hrvatima u BiH te kako je riječ o preraspodjeli njihove namjene, bez ukidanja financijske pomoći Hrvatima u BiH pri rebalansu državnog proračuna.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,