Subota, 18. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Hrvatska: Vlasnici vile komšija ‘primaknuo‘ kuću na samo 90 cm: ‘Gleda mi u tanjir’

Preuzmite sliku

Kako (ne)funkcionira pravna država čak i onda kad sve nadležne službe u nizu barem prividno obave sve ono što spada u djelokrug njihova rada, svjedoči slučaj iz općine Rogoznica.

U uvali Stivašnica kod Ražnja, vlasnica vile “Emilly” Tina Vukušić tuži se na izvođača radova u neposrednom komšiluku , koji se, ozbiljno šireći gabarite objekta mimo projekta, primaknuo njenoj kući na samo devedeset centimetara.

“Što se kaže, gleda mi u tanjir. Znači, umjesto da susjedne kuće budu udaljene najmanje tri metra, kako to nalaže zakon, ispalo je da se objekti gotovo pa dodiruju. Ovime ne samo što mi je ozbiljno srušena vrijednost kuće, nego je i trajno narušena privatnost kako moje porodice, tako i naših gostiju.” kazala je  Tina Vukušić i objašnjava da je investitor vile u izgradnji tokom prošle godine počeo punom parom nadograđivati objekat u širinu i visinu.

Tini Vukušić smeta i kamin, koji je, također suprotno zakonu, izgrađen na metar i deset centimetara od njene kuće s bazenom koju iznajmljuje turistima.

“Napravio je više dodatnih prostorija i apartman koji je praktički kamuflirao zidom. Na apartmanu su vrata i prozor prekriveni kamenom”, kazala je Tina, koja je izvoditelje radova ljudski upozorila da ne smiju graditi u vrijeme turističke sezone, ali oni su je ignorisali. Nakon toga su uslijedile prijetnje, ali USKOK je Tininu prijavu odbacio kao neosnovanu.

 • “Moja cijela porodica živi od turizma, pa dok su oni obavljali radove u kući i “pilali” kamen izvan nje, što je stvaralo veliku buku i dizalo prašinu, nije bilo moguće iznajmljivati. Molila sam ih da to ne rade, međutim, oni su samo nastavili po svome dok ih prvog jula prošle godine nije zaustavilo komunalno redarstvo iz Rogoznice.”

  Gradilište je nekoliko puta obišao komunalni redar u pratnji policije. Već za prvog izlaska na teren naredio je da se ono zatvori, no radovi su nastavljeni, ali se na koncu, zahvaljujući upornosti prijavitelja, redara i policije koja je s njim bila u pratnji, od svega, ipak, odustalo. Sukladno izdanim dozvolama, luksuzna vila trebala se sastojati od prizemlja i sprata, ali u stvarnosti je dobila još jednu etažu. Slučaj je prijavljen i Državnom tužilaštvu, Upravnom odjelu za prostorno uređenje i gradnju, te USKOK-u, što je rezultiralo time da sporni objekat nije dobio uporabnu dozvolu.

  ,,Pisala sam i načelniku šibenskom Goranu Pauku i tražila da se u mom slučaju postupi po zakonu, što je zaista nakon toga i učinjeno. Ured za urbanizam nije izdao uporabnu dozvolu mom susjedu jer je kuća, koju namjerava kupiti, izvan gabarita za koje je izdana građevinska dozvola.”, konstatira Tina Vukušić.

  Sredinom septembra prošle godine na teren je izišla i građevinska inspekcija. Investitoru je određeno da objekt u 120 dana uskladi s građevinskom dozvolom koju je ishodovao, no do sada se ništa nije dogodilo, iako je rok odavno istekao. Osim toga što nije promijenjeno faktično stanje na terenu, Tina Vukušić kaže da nije jasno ni ko je pravi vlasnik vile. Naime, objašnjava nam, gradio ju je poduzetnik Mario Morić iz Rogoznice, no ona je, kako doznajemo, u međuvremenu prodana Lubomiru Koraviku, a nakon toga se za nju interesirao potencijalni kupac, no do realizacije kupnje, barem za sada, nije došlo. (jutarnji.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,