Utorak, 26. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Hrvatska: Veliki pljuskovi potopili ulice Rijeke, neki otoci odsječeni

U prekidu su trajektne, katamaranske i brodske linije, a zbog jakog vjetra otežan je saobraćaj na nekim dionicama autoceste A1. HAK savjetuje vozačima da brzinu prilagode uslovima na cesti

Neumoljiva kiša, koja se na mahove pretvara u obilne pljuskove, još jednom je potopila riječke ulice i usporila saobraćaj, piše http://24sata.hr.

U kombinaciji s radovima na cesti u Krešimirovoj ulici, kod Željezničke stanice, stvaraju se potoci, a samim time i gužve te zastoji u samom centru grada, kao i u smjeru prema Opatiji, Matuljima i Kastvu.

Ali, da su Riječani navikli na ovakve situacije uslijed gotovo svake obilne kiše, potvrđuju i vatrogasci JVP Rijeka.

– Imali smo nekoliko poziva na intervencije iz svih dijelova grada, ali ništa strašno. Uglavnom se radi o potopima ulica uslijed jačih oborina i izbijenih šahti. Navikli smo mi na to – kažu vatrogasci “grada koji teče”.

Prema prognozi DHMZ-a, kiša će na Riječkom području nastaviti padati i dalje tokom današnjeg dana, ali i u srijedu.

Posebno “veselje” Riječane očekuje u četvrtak u jutarnjim satima, nakon čega bi trebalo doći do kratkotrajnog prestanka padalina, no samo do petka. Tada se očekuje novi obilniji val kiše.

Zbog vjetra u prekidu su trajektna linija: Lopar-Valbiska, Šibenik-Zlarin-Kaprije-Žirje i Split-Vela Luka-Ubli, Drvenik-Sućuraj (polazak iz Sućurja u 15:00 h otkazan), brodske linije: Rijeka-Cres-Mali Lošinj, Rijeka-Rab-Novalja, Split-Hvar-Vela Luka-Ubli, Split-Hvar-Vis, Split-Hvar-Korčula, Split-Bol-Jelsa, Dubrovnik-Šipan-Sobra, brodske linije: Komiža-Biševo, Mali Lošinj-Unije-Susak, Zadar-Preko i Vrgada-Pakoštane-Biograd.

Brod na liniji Zadar-Rivanj-Sestrunj-Zverinac-Božava-Brbinj plovi bez pristajanja u luke Rivanj i Sestrunj.

Također, zbog vjetra se vozi uz ograničenje brzine od 100 km/h na dionicama autoceste A1  tunel Mala Kapela – Brinje – Žuta Lokva – Otočac i Zadar 2 – Benkovac – Pirovac – Skradin, izvijestio je HAK.

Zbog jakog vjetra samo za privatna vozila otvorena je autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica u oba smjera. Obilazak za ostale skupine je državnom cestom DC3 kroz Gorski kotar.

Županijska cesta ŽC5031 Zamost-Čabar, zbog poplave se zatvorena je za sav saobraćaj.

HAK vozačima savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uslovima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila.

DHMZ je zbog olujnog vjetra putem Meteoalarma izdao upozorenja. Za Kvarner je na snazi oštrije narandžasto upozorenje, udari vjetra na tom području mogu dostizati čak 95 km/h. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,