Srijeda, 22. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Hrvatska: Ustavni sud odbio zahtjev za zabranu pobačaja

Preuzmite sliku

Ustavni sud Republike Hrvatske danas je donio odluku kojom se odbija zahtjev da se dokine postojeći zakon koji omogućava prekid trudnoće na zahtjev u posebnim okolnostima, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović objavio je kako se ne prihvaćaju prijedlozi za ocjeni ustavnosti Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece iz 1978. godine koji regulira pravo na pobačaj u Republici Hrvatskoj.

Šeparović je u obrazloženju odluke istaknuo kako međunarodno pravo štiti život, no kako nije definirano kada počinje život te kako to pitanje nije u nadležnosti Ustavnog suda nego zakonodavca. Pozvao se i na zakonodavstva većine europskih zemalja, osim Malte i Andore, koje pod različitim okolnostima i uvjetima omogućuju prekid trudnoće na zahtjev trudnice, odnosno majke

“Nerođeno dijete nema prednost pred pravom žene na privatnost”, smatra sudac Šeparović.

Šeparović je pozvao Sabor da u roku od dvije godine donese novi zakon.

Zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona iz 1978. podnio je 1991. Hrvatski pokret za život i obitelj. Ponovljeni zahtjev na Ustavni sud stigao je u listopadu prošle godine, podnijela ga je udruga U ime obitelji.

Osporavatelji zakona se pozivaju na činjenicu da hrvatski Ustav štiti pravo na život, te smatraju da je nerođeno dijete od trenutka začeća živo biće, odnosno čovjek.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,