Utorak, 19. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Hrvatska: U snažnom zemljotresu u Petrinji brojni građani povrijeđeni

Preuzmite sliku

Snažan potres jačine 6,3 stepeni po Richteru, prema podacima Eurmediteranskog seizmološkog centra (EMSC), pogodio je Hrvatsku danas oko 12.20 sati.

 • Prema podacima EMSC-a zemljotres je zabilježen na dubini od deset kilometara, sa epicentrom devet kilometara od Siska i 46 od glavnog hrvatskog grada Zagreba.

  Prema informacijama u Petrinji sasvim sigurno ima i povrijeđenih, a na terenu su i brojne ekipe spasioca, civilne zaštite, vatrogasaca i hitne pomoći.

  Zemljotres od 6,3 stepena po Richteru koji je pogodio Petrinju (Hrvatska) osjetio se i u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Srbiji i Mađarskoj.

  Zemljotresi od 6 do 6,9 stepeni prema Richterovoj skali spadaju u jake, a mogu izazvati štete u naseljenim područjima 160 km od epicentra.

  Iz MUP-a Republike Hrvatske pozvali su građane da ukoliko su u mogućnosti izađu na otvoreni prostor i odmaknu se od građevina kojima prijeti urušavanje.

  “Osobe na višim katovima neka potraže nosivi zid”, objavili su na Twitteru.

  Mediji javljaju da u pojedinim dijelovima Hrvatske nema struje i da su telefonske linije u prekidu. Veliki broj ljudi koji živi u nešto starijim stambenim objektima napuštaju Zagreb i svoje domove zbog straga od novog podrhtavanja tla.

 • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,