Srijeda, 4. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Hrvatska: Turisti nakon najave crvenih lista

Preuzmite sliku

U protekla 24 sata zabilježeno je 255 novih slučajeva zaraze korona virusom, saopštio je Štab civilne zaštite Republike Hrvatske, javlja Anadolu Agency (AA).

Broj trenutno oboljelih, aktivnih slučajeva, u Hrvatskoj danas ukupno je 1.689, navodi Štab.

Među njima je 127 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 13 pacijenata.

Preminulih osoba u proteklih 24 sata nema.

“Od 25. februara 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 7.329 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 168 preminulo, a 5.472 se oporavilo“, navodi Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske.

U samoizolaciji je trenutno 5.929 osoba.

Do danas je ukupno testirana 144.521 osoba, od toga 2.397 u posljednja 24 sata.

 • Njemački institut zadužen za suzbijanje koronavirusa stavio je Šibensko-kninsku i Splitsko-dalmatnisku županiju na crvenu listu, a iste mjere su najavljene iz Slovenije, Austrije i Velike Britanije, javlja Anadolu Agency (AA).

  Njemački Robert Koch Institut (RKI) donio je odluku da su dvije hrvatske županije, Splitsko-dalmatinska i Šibensko-kninska područja od visokog rizika za zarazu koronavirusom.

  Stupanjem na snagu ove odluke instituta koji je zadužen za nadzor širenja koronavirusa u Njemačkoj, turisti iz tih država koji borave na odmoru na području ovih dviju županija moraju obaviti testiranje prilikom ulaska u domicilne države, a nakon toga, dok nalazi ne budu negativni, u 14-dnevni karantin.

 • Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman jutros je najavio, nakon razgovora s njemačkim kolegom, kako će Hrvatska biti stavljena na crvenu listu za njemačke turiste parcijalno, prema najugroženijim područjima.

  Kriterij RKI-a za stavljanje na crvenu listu je 50 zaraženih na 100.000 stanovnika u sedmici dana.

  Prema institutu Robert Koch, Hrvatska je po broju njemačkih turista koji se vraćaju zaraženi s odmora treća država, nakon Kosova i Turske.

 • Slovenska vlada je najavila kako će danas staviti Hrvatsku na crvenu listu i odrediti rok za povratak državljana iz Hrvatske s ciljem izbjegavanja 14-dnevnog karantina.

  Stavljanje pojedinih dijelova Hrvatske na crvenu listu najavljuju i Austrija te Velika Britanija.

  Jučer je u Hrvatskoj zabilježeno rekordnih 219 zaraženih koronavirusom. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje