Ponedjeljak, 29. Novembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Hrvatska: Roditelji zaboravili drogu ecstasy na stolu, jednogodišnjak progutao tabletu i završio u bolnici

Preuzmite sliku

Navedenom mjerom, dijete će Centar narednih 30 dana, od 18. januara, provjeravati kako bi ustanovili sve okolnosti.

Naime, dijete su roditelji na Staru godinu ostavili na čuvanje svojim roditeljima kako bi proslavili Novu godinu s prijateljima.

Jedan od gostiju donio je ecstasy, što su roditelji odlučili popiti, ali su podijelili na tri dijela, prenosi Glas Istre.

– Tu nema govora o ovisnicima, konzumentima opojnih droga ili bilo čemu sličnome. Upravo suprotno, tom su prilikom prvi put u životu takvo nešto konzumirali, kazala je pravnica Ivana Bilić koja je također saradnica advokata Marije Budimir i Matije Miloša koji zastupaju roditelje.

 • Tri dana nakon proslave, dječak se popeo do stola i slučajno uzeo ostatak tablete koju su roditelji zaboravili baciti, a odmah nakon incidenata roditelji su pozvali hitnu pomoć koja ga je prevezla u bolnicu, a dječakovo stanje se ubrzo stabilizovalo.

  Dan nakon incidenta, roditelji su na ispitivanju policiji priznali grešku te izrazili veliko kajanje, a Općinsko državno tužilaštvo odredilo im je zabranu približavanja djetetu ”dok za to postoji potreba”.

  Dva dana kasnije, Centar za socijalnu zaštitu u Puli izdao je hitno rješenje kojim je dijete premijestio u dječji dom Ivana Brlić Mažuranić u Lovranu, s tim da niko nije najprije saslušao porodicu.

  Sedam dana kasnije, roditeljima je stigao poziv Općinskog suda putem pošte da se u roku od tri dana očituju oko odluke Centra, na što su se oni odazvali odmah sljedeći dan.

  Ipak, sud je taj dan prihvatio prijedlog Centra bez održavanja rasprave, bez provjeravanja je li sud zaprimio očitovanje roditelja, s razlogom da roditelji nisu dostavili svoje očitovanje što je ”netačno i nepotpuno”, prema roditeljima.

  – Dakle, uprkos tome što je riječ o osjetljivom slučaju, nadležni sud nije niti provjerio jesu li se roditelji očitovali o prijedlogu, niti odredili provođenje bilo kakvog dokaza, govori pravnica te nadodaje kako se tu očito radi o unaprijed zauzetom stavu suda, bez da su utvrđene sve činjenice jer se radi o brižnim roditeljima, a otac je i stalno zaposlen.

  Navedenom mjerom, dijete će Centar narednih 30 dana, od 18. januara, provjeravati kako bi ustanovili sve okolnosti, međutim pravnica Bilić se pita zašto su donesene takve ishitrene mjere, bez utvrđenih svih činjenica.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,