Četvrtak, 23. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Hrvatska produžava karantin na 14 dana

Preuzmite sliku

Direktor HZJZ-a Krunoslav Capak najavio je u petak da se vrijeme karantina u Hrvatskoj vraća na 14 dana, a saopštio je i da se u prvih pet dana ove sedmice bilježi porast od gotovo 35% novozaraženih u poređenju sa istim periodom prošle sedmice.

“U prvih pet dana ovoga tjedna zabilježena su 2.152 novooboljela, dok je to u prvih pet dana prošle sedmice bilo 1.597, što je porast od gotovo 35 posto na sedmičnoj razini”, kazao je Capak na konferenciji za medije Štaba civilne zaštite.

Istakao je da će uskoro biti objavljene nova uputstva u kojima će vrijeme karantina biti produženo na 14 dana, istakavši da se karantin vraća jer je prvenstveno bio uveden zbog potrebe da se zdravstveni radnici što prije vrate na posao. 

“Sad ćemo to vratiti iz razloga što je većina zdravstvenih djelatnika i djelatnika domova za starije cijepljena, imamo i manji broj oboljelih i ne znamo koliko imamo britanskog soja u populaciji pa mislimo da je u ovom trenutku važno da vratimo sav karantin na 14 dana”, poručio je dodavši da će HZJZ te upute objaviti vjerovatno tokom dana.

Smatra i da se u Hrvatskoj s porastom broja novooboljelih ne događa treći talas epidemije.   “Ja bih rekao da je prije ovo rep drugog vala”, ocijenio je Capak. (FENA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,