Utorak, 3. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Hrvatska: Predstavljen Andrija, virtualni asistent za koronavirus

Preuzmite sliku

U Banskim dvorima predstavljen je Andrija, prvi digitalni asistent u borbi protiv koronavirusa koji je dostupan na aplikaciji WhatsApp u Hrvatskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

Digitalni asistent Andrija ime je dobio po ocu preventive dr. Andriji Štamparu koji je postavio temeljne principe javnog zdravstva primijenjene širom svijeta.

Izgrađen je na platformi WhatsApp Business API, koristeći globalnu komunikacijsku platformu hrvatske IT kompanije Infobip. Andrija će pomoći hrvatskim epidemiolozima i cijelom zdravstvenom sistemu, u kontroli epidemije Covid-19.

Predstojnik Ureda predsjednika Vlade Republike Hrvatske Zvonimir Frka-Petešić pojasnio je kako je dr. Andrija Štampar bio hrvatski velikan, poznat u svijetu po postignućima na području javnog zdravstva, posebno po tome što je 30-ih godina prošlog stoljeća u Kini u borbi protiv tadašnjih epidemija uveo standarde zapadnog javnog zdravstva.

Ideja asistenta je da pomogne, prije svega zdravstvenim radnicima, liječnicima i epidemiolozima u kontroli razvoja epidemije Covida-19, a omogućit će svim korisnicima pametnih telefona da putem umjetne inteligencije i ugrađenih algoritama naprave samoprocjenu vlastitog stanja vezanog uz ovu bolest.

Ako imaju određene simptome ili sumnje na određene simptome, Andrija će im pomoći utvrditi ima li razloga za zabrinutost ili ne, trebaju li se javiti liječnicima ili za to nema potrebe.

“Pitanja koja im tokom te samoprocjene postavlja digitalni asistent su ista koja bi epidemiolog u ordinaciji postavio svakom pacijentu. Ovim putem svaki hrvatski građanin ima brz i efikasan pristup vrhunskim zdravstvenim djelatnicima u digitalno obliku kojim se rasterećuje zdravstveni sistem”, kazao je Frka na predstavljanju digitalnog asistenta Andrije.

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je kako su mjere vladinog Štaba civilne zaštite osnovna mjera u borbi protiv koronavirusa, a asistent Andrija pokušaj da se direktnije dođe do građana, posebno do mlađih generacija koje su na digitalnim platformama.

“Andrija ne nudi samo općenite odgovore nego i personificirana rješenja, nudi lakši kontakt i pronalaženje relevantne adrese za obraćanje u problemu. U ovisnosti o težini stanja, on će vas uputiti da telefonski pozovete epidemiologa ili da odete lično do ustanove”, kazao je Beroš.

Ministar uprave Ivan Malenica istakao je kako je ovo jedan od elemenata digitalizacije društva te kako je Andrija još jedan korak u borbi s koronavirusom, nakon e-propusnica koje se izdaju u Hrvatskoj.

Svaka je kriza prilika za razvoj, za nove ideje i rješenja, poručio je Malenica.

Epidemiolog Branko Kolarić naglasio je kako je Andrija plod posmatranja primjera dobre prakse zemalja koje su od počeka dobro savladale epidemiju, prije svega Singapur i Južna Koreja.

“Andrija je mladi asistent, tek je rođen i on će učiti puno ovih dana. Ono što dobijemo od korisnika ćemo ugrađivati svakodnevno i usklađivati sa protokolom Vlade i Štaba”, kazao je Kolarić te naglasio kako je asistent napravljen osjetljivim, zbog čega će puno korisnika odmah uputiti na porodičnog ljekara.

Korisnici će preuzeti Andriju na način da pošalju pozdravnu poruku putem linka koji se nalazi na stranici koronavirus.hr.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje