Četvrtak, 2. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Hrvatska policija upozorava: Prevaranti za plaćanje koriste filmske rekvizite eura

Preuzmite sliku

Građani oprez – lažni euri, poručili su iz hrvatske policije i upozorili da posljednjih dana primaju više dojava da prevaranti umjesto originalnih eura za plaćanje koriste filmske rekvizite novčanica.

Iz brodsko-posavske policije navode više slučajeva u kojima su prevaranti kao sredstvo plaćanja koristili filmske rekvizite novčanica u evrima, na kojima je ispisano “Souvenir production“, odnosno “This is not legal it is to be used for motion props“.

Tako je policiji u Novoj Gradišci juče prijavljeno da je nepoznata osoba za plaćanje prodajnih artikala u prodavnici na području opštine Nova Kapela koristila filmski rekvizit od 10 eura.

Policija je pokrenula kriminalističku istragu i traga za tim prevarantom.

Krajem prošle godine na području Slavonskog Broda zabilježen je i slučaj kada je nepoznati prevarant filmskim rekvizitom, a ne pravom novčanicom od 50 evra, platio taksi uslugu, podsjećaju mediji.

“Građani budite oprezni i svaku evro novčanicu dobro pogledajte, jer pojedinci koriste vrijeme prilagođavanja te će nastojati iskoristiti priliku i ‘baciti’ lažnjak”, poručuju iz policije i građane pozivaju da im odmah jave svaki slučaj sumnje u originalnost novčanica.

Policija podsjeća na saopštenje Hrvatske narodne banke (HNB) da su u opticaju dvije serije evronovčanica – prva se sastoji od sedam apoena (pet, 10, 20, 50, 100, 200 i 500 eura).

Druga, koja se još naziva i serija “Evropa”, ima iste apoene, osim onog od 500 eura koji se više ne štampa, ali se i dalje može upotrebljavati kao sredstvo plaćanja.

Zajedničke karakteristike obje serije evronovčanica su naziv valute ispisan različitim pismima, na licu novčanice odštampani su inicijali naziva Evropske centralne banke, gdje je i potpis predsjednika ECB-a, a svaka novčanica ima serijski broj.

Hrvatska je 1. januara ušla u Šengen i uvela euro kao valutu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje