Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Hrvatska: Otkriven muškarac koji je deset godina oštećivao vozila turistima iz Srbije

Preuzmite sliku

Policijski službenici otkrili su muškarca koji je deset godina oštećivao vozila turistima iz Srbije i ostavljao im prijeteće poruke, saopšteno je u četvrtak iz Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske, prenosi Anadolu Agency (AA).

Porečka policija je dovršila kriminalističko istraživanje i utvrdila sumnju da je 77-godišnji hrvatski državljanin počinio 18 kaznenih djela, i to 16 kaznenih djela oštećenja tuđe stvari i dva kaznena djela prijetnje, a kod svih kaznenih djela utvrđeno je da se radi o zločinima iz mržnje, navode iz MUP-a.

“Muškarca se sumnjiči da je navedena kaznena djela počinio od 2010. do 2020. godine, a njegova meta bili su automobili registarskih oznaka s područja Srbije. Osumnjičeni je u navedenom razdoblju oštetio 16 automobila koji su bili parkirani na parkiralištima u sklopu turističkih naselja na području Poreča, na parkiralištima u Červar Portu i na parkiralištima trgovačkih centara. U većini slučajeva automobile je oštećivao šarafcigerom, u dva slučaja koristio je i sprej. Osim oštećenog vozila, žrtve je ispod brisača dočekao i papirić s porukom mržnje na osnovnu srpske nacionalne pripadnosti, što je kod njih izazvalo nelagodu. U dva slučaja, osumnjičeni nije oštetio vozila, ali je na automobilima ostavio prijeteće poruke s elementima govora mržnje“, ističu iz MUP-a Hrvatske.

Dodaju da je samo ove godine osumnjičeni počinio četiri kaznena djela. Prvo je početkom augusta oštetio Škodu, parkiranu u Ulici Nikole Tesle i Fiat, parkiran na parkiralištu trgovačkog centra u Ulici Mate Vlašića. Sredinom augusta oštetio je još jednu Škodu, parkiranu u uvali Sv. Martin, a posljednje kazneno djelo počinio je 24. augusta, kada je na parkiralištu istog trgovačkog centra oštetio Passat. U svim slučajevima vlasnike je dočekala neprijateljska poruka i materijalna šteta od nekoliko hiljada kuna.

“Policijski službenici su intenzivnim operativnim radom utvrdili da je počinitelj 77-godišnji muškaraca te su obavljenim pretragama kod njega pronašli predmet kojim je oštećivao vozila i blokove iz kojih je trgao papiriće na kojima je ostavljao poruke. Osim toga, pronašli su i pištolj Welten Wafen W. Germany s pripadajućim spremnikom i streljivom. Budući da muškarac nema dozvolu za pištolj, protiv njega će se podnijeti optužni prijedlog nadležnom sudu radi počinjenja prekršaja iz Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana. Zbog sumnje da je počinio 18 kaznenih djela s elementima zločina iz mržnje, protiv osumnjičenog se podnosi kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu u redovnom postupku“, zaključili su iz MUP-a Hrvatske.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje