Četvrtak, 29. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Hrvatska: Osobe koje su preboljele COVID-19 ulaze u državu uz potvrdu ljekara

Preuzmite sliku

Prema odluci Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, osobe iz trećih zemalja među koje spadaju Bosna i Hercegovina, Srbija i ostale zemlje regije koje su preboljele COVID-19 moći će ući u Republiku Hrvatsku s potvrdom ljekara, javlja Anadolu Agency (AA).

Osobe koje su preboljele COVID-19 unazad šest mjeseci izuzete su prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku od obveze testiranja i samoizolacije.

„Za dokaz da su preboljeli COVID-19 putnici trebaju imati pozitivan nalaz PCR ili brzog antigenskog testa – BAT koji je stariji od 11 dana, ali ne stariji od 180 dana od trenutka uzimanja uzorka ili potvrdu da su preboljeli COVID-19 izdanu od liječnika”, navodi MUP RH.

Osobe koje su prije više od 14 dana primile drugu dozu cjepiva (za cjepivo Johnson&Johnson prvu i jedinu dozu) protiv COVID-19 koje apliciraju države članice Evropske unije izuzete su od obveze testiranja i samoizolacije, stoji u obrazloženju MUP-a.

Djeca mlađa od sedam godina koja putuju u pratnji roditelja/skrbnika su izuzeta od obveze predočenja negativnog rezultata testa ili samoizolacije ako su roditelji/skrbnici negativni u PCR ili brzom antigenskom – BAT testu, odnosno posjeduju potvrdu o cijepljenju ili preboljenju bolesti COVID-19, navodi se.

Za sve strane putnike, neovisno o državljanstvu, zbog skraćenja procedure na graničnom prijelazu, MUP RH savjetuje prethodno ispunjavanje najave putem aplikacije Enter Croatia.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,