Petak, 27. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Hrvatska: Osam preminulih, 39 novozaraženih koronavirusom

Preuzmite sliku

Štab civilne zaštite Republike Hrvatske saopćio je danas kako je u protekla 24 sata 39 novozaraženih osoba, dok je novopreminulih osam osoba koje su imale značajne hronične bolesti, javlja Anadolu Agency (AA).

Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš kazao je na redovnoj konferenciji za medije nacionalnog Štaba civilne zaštite kako je u protekla 24 sata 39 novih dijagnosticiranih bolesnika sa COVID-19, što je ukupno 1.871 oboljelih u Hrvatskoj.

Ukupno je testirano 24.183 uzoraka, a samo u jučerašnjem danu 2.539 uzoraka, kazao je ministar i dodao kako se radi o značajnom povećanju u odnosu na prethodne dane. Pozitivnih nalaza je 7,74 posto.

“Nažalost, od jučer je preminulo osam bolesnika. U Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu dvije muške osobe u dobi od 55 i 68 godina, u Splitu dvije muške osobe u dobi od 70 i 84 godine i jedna ženska osoba u dobi od 87 godina, u Osijeku ženska osoba u dobi od 88 godina, u Dubrovniku muška osoba u dobi od 84 i ženska osoba u dobi od 92 godine. Svi preminuli imali su teške kronične pridružene bolesti. Od njih osam, šest je bilo na respiratoru, a dvoje bez respiratora“, kazao je ministar Beroš.

Trenutno su u hrvatskim bolnicama na respiratorima 23 bolesnika, jučer je bilo 332 hospitaliziranih, 29 manje nego prethodni dan. Oporavljenih otpuštenih iz zdravstvenih ustanova ukupno je 402, 28 više u jednom danu, a kod kuće 307, što je 66 više. Ukupno je oporavljenih 709 osoba u Republici Hrvatskoj.

Ministar unutarnjih poslova i šef Štaba civilne zaštite Republike Hrvatske Davor Božinović čestitao je Uskrs svim vjernicima koji ovaj blagdan slave po julijanskom kalendaru te poručio kako mjere zabrane okupljanja u crkvama vrijede za sve vjernike kako bi se sačuvalo zdravlje cjelokupne zajednice.

Božinović je najavio kako Štab promišlja o postepenom popuštanju mjera, s obzirom da Hrvatska uspijeva epidemiološku sliku održati pod kontrolom, s obzirom da je u Hrvatskoj prisutan linearan rast novozaraženih te kako je od početka epidemije riječ o dvocifrenim brojkama.

Produžene su odluke štaba o mjerama na pogrebima i vjenčanjima te mjera zatvorenih dječjih igrališta do 4. maja, a do 18. maja i dalje je zabranjeno brodovima u međunarodnoj plovidbi uplovljavanje u hrvatske luke. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,