Srijeda, 8. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Hrvatska odbacila diplomatsku notu iz BiH o ekonomskom pojasu

Preuzmite sliku

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova odbacilo je kao neutemeljenu diplomatsku notu koju ju je krajem januara uputilo Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine zbog najave o proglašenju isključivog ekonomskog pojasa u hrvatskom dijelu Jadranskog mora, potvrđeno je u četvrtak agenciji Hina.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković intervenirala je zbog najave proglašenja isključivog ekonomskog pojasa, uz tvrdnju kako se time ugrožavaju prava BiH, odnosno njezino pravo izlaska na otvoreno more.

Hrvatsko Ministarstvo je u svom odgovoru Sarajevu navelo kako ne vidi razlog za takvu reakciju jer u ovom slučaju nema kršenja međunarodnog prava, sa čim su saglasni i visoki bh. zvaničnici poput aktuelnog predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

O svim planovima za proglašenje navedenog pojasa hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u decembru prošle godine direktno je obavijestio ministricu Turković, hrvatski ambasador u BiH Ivan Sabolić o tome je informirao predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, a i Dodik je naknadno kazao kako proglašenje pojasa ne dovodi u pitanje prava BiH.

 •  

  Dodikov istup

  „Treba imati u vidu da nisu povrijeđena prava BiH u postupku proglašenja isključivog ekonomskog pojasa od strane Hrvatske i da se ta zemlja u tom pogledu ponaša korektno. Da bi se iz BiH doplovilo do otvorenog mora, odnosno međunarodnih voda i obrnuto mora se proći kroz teritorijalne vode Hrvatske i to je jasno svakome ko pogleda kartu osim Turković“, kazao je Dodik komentirajući ranije notu upućenu iz Sarajeva u Zagreb 27. januara.

  Polazeći od tih činjenica, hrvatsko ministarstvo je javilo bh. ministarstvu kako njihovu notu ne može prihvatiti kao legitimne i službene stavove BiH o ovom pitanju.

  Proglašenje isključivog ekonomskog pojasa Hrvatske stupa na snagu 13. februara, a iz Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Hrvatske ističu kako to neće izazvati nikakve posljedice po BiH jer se u odnosu na tu zemlju još od 2003. primjenjuje pravni režim zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa Hrvatske (ZERP) koji sada postaje isključivi ekonomski pojas.

  Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova podsjeća kako je u skladu sa svojim obavezama koje proistieču iz Konvencije UN o pravu mora Hrvatska omogućavala nesmetani pristup prema i od obala BiH do ZERP-a. (AlJazeera)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,