Ponedjeljak, 26. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Hrvatska: Niko ne može zabraniti kupanje na plažama

Preuzmite sliku

Hrvatski ministar prometa i mora Oleg Butković izjavio je u srijedu da se novim Zakonom o pomorskom dobru neće omogućiti privatizacija pomorskog dobra već će se poboljšati nadzor nad njime, i stoga nema govora da će bilo ko moći zabraniti građanima kupanje na plažama.

“Nema nikakvog govora da će bilo ko kome zabraniti da se kupa na nekoj plaži. Postoje plaže s posebnom upotrebom kao što su nudističke plaže i plaže ispred specijalnih bolnica, koje morate ograditi, ali to nisu plaže ispred hotela ili javne plaže”, rekao je ministar Oleg Butković u emisiji Hrvatskog radija „A sada Vlada”.

 • U Hrvatskoj trenutno postoje 18 ograđenih plaža, a njihovo ograđivanje je omogućio zakon iz 2003. kojeg je donijela tadašnja SDP-a ova Vlada, odgovorio je Butković na kritike iz stranaka opozicije.

  Ministar dodaje da će ograde na 18 spomenutih plaža biti uklonjene nakon isteka koncesije, prenosi Hina.

  „Zakon koji mi predlažemo nije pisan da bi stvorio nered na pomorskom dobru, da bi omogućio privatizaciju i uzurpaciju pomorskog dobra već naprotiv, mi pojačavamo nadzore i kazne, dajemo već ovlasti jedinicama lokalne samouprave, da kroz transparentan način donesu plan upravljanja pomorskim dobrom koji uključuje javnost”, kazao je ministar uoči početka saborske rasprave.

  Tako će se, kaže Butković, ubuduće svaka nezakonit gradnja na pomorskom dobru kažnjavati sa 130 hiljada eura.

  Što se tiče davanja koncesija, one će se dijeliti jedino preko javnog natječaja, a ne više metodom ‘najbržeg prsta’, dodao je.

  Jedinice lokalne samouprave će odrediti koje će plaže na njihovom području biti za javnu namjenu a koje će se moći koristiti za gospodarsku djelatnost. No, i kod plaža pod koncesijom zadržan je postotak koji mora biti predviđen za javnu namjenu, rekao je Butković.

  Izmjene zakona onemogućiti će bila kakvo ograđivanje, no, ističe Butković, ako se takvo nešto ipak dogodi, građani su slobodni pozvati djelatnika Lučke kapetanije.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,