Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Hrvatska: Na sedmičnom nivou za 31,6 posto porastao broj zaraženih koronavirusom

Preuzmite sliku

Članovi Štaba civilne zaštite Republike Hrvatske na konferenciji za medije upozorili su na ponovni porast broja zaraženih koronavirusom, pozvali građane na cijepljenje te apelirali na njih da ne opstruiraju epidemiološke mjere i šire sumnju u učinkovitost cjepiva, javlja Anadolu Agency (AA).

“Hrvatska ima stopu smrtnosti od 2.049,2 na milion stanovnika, po čemu je na 20. mjestu ljestvice zemalja Evropske unije. U ovoj sedmici Hrvatska ima 31,6 posto više novozaraženih nego prošle sedmice. Incidencija za Hrvatsku iznosi trenutno 143,4, s tim da najnižu incidenciju ima Istarska, a najvišu Splitsko-dalmatinska županija. Na evropskoj ljestvici po incidenciji Hrvatska je na 11. mjestu, s obzirom da je danas udio pozitivnih u ukupno testiranima 6,3 posto“, istaknuo je Krunoslav Capak, direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Capak je naveo kako za sada nema jasnih preporuka o potrebi za trećom dozom cjepiva te kako je taj konzervativni pristup prihvaćen na razini većine EU država, izuzevši Francusku i Njemačku koje treću dozu preporučuju zasad samo najugroženijim skupinama.

“Mi ćemo uskoro krenuti s trećom dozom prema najugroženijim kategorijama stanovništva”, najavio je Capak ne želeći precizirati datum.

Poručio je kako će se nošenje maski u situacijama, kada nije moguće održati fizički razmak, ukinuti tek kada to epidemiološka slika omogući.

Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš naveo je kako je Hrvatska i dalje među najsigurnijim turističkim destinacijama na Mediteranu te kako je zadovoljan činjenicom da je ECDC Hrvatsku u jučer objavljenoj analizi ostavio u narančastoj zoni.

Beroš je ipak upozorio kako su sve brojke vezane uz koronavirus u porastu te kako se treba pripremiti na izazove koje će sa sobom donijeti jesen i četvrti val s novim varijantama koronavirusa za koje je naveo kako su već prisutne. Poručio je kako se zdravstveni sustav priprema za moguća opterećenja te apelirao na osobnu odgovornost građana.

“Od 16. do 24. augusta bilo je 3.216 novozaraženih, među njima je bilo preko 86 posto necijepljenih osoba, dok od ukupnog broja hospitaliziranih u periodu od 16. do 22. augusta, 78,7 posto pacijenata nije bilo cijepljeno“, upozorio je Beroš.

Zabrinjavajućim smatra činjenicu da je do sada cijepljeno tek oko 50,6 posto odrasle populacije u Hrvatskoj istaknuvši kako “nije postignuta razina koja jamči sigurnu zdravstvenu budućnost”.

S obzirom da mnogi hrvatski građani ne vjeruju u učinkovitost cjepiva, Beroš je poručio kako su u stvaranju cjepiva angažirani najugledniji znanstveni i medicinski kapaciteti iz cijeloga svijeta te je naglasio kako su učinkovitost cijepljenja do sada potvrdile najrelevantnije svjetske regulatorne institucije, kao i milijarde cijepljenih ljudi.

“Epidemiološke mjere su tu da sačuvaju zdravlje, a ne kako bi se dokinule slobode građana. Negiranje vrijednosti cjepiva i nepridržavanje mjera elementi su koji limitiraju normalan život jer omogućavaju širenje virusa. U vrijeme globalne epidemije u kojoj je zabilježeno preko četiri miliona smrti, netko koristi COVID-19 za politiziranje, omalovažavanje i propitivanje stručnih mjera za masovna okupljanja. Takva politiziranja ugrožavaju živote i zdravlje naših ljudi”, kazao je Beroš.

Osobe koje negiraju učinke cijepljenja te propagiraju nepridržavanje mjera, hrvatski ministar zdravstva nazvao je “suradnicima virusa”.

Ministar unutarnjih poslova Hrvatske Davor Božinović najavio je kako štab od 1. septembra planira omogućiti otvaranje zatvorenih dijelova kafića i objekata iz te kategorije uz preporuke HZJZ-a, s tim da će radno vrijeme ostati ograničeno do ponoći.

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 596 novih slučajeva zaraze koronavirusom (SARS-CoV-2), a dvije osobe su preminule od posljedica.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,