Subota, 19. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Hrvatska: Milanović i Plenković posjetili zemljotresom pogođene Sisak i Petrinju

Preuzmite sliku

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović i predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković u pratnji ministara i lokalnih dužnosnika posjetili su potresom pogođene gradove Sisak i Petrinju koje su jutros u 6:28, 7:49 i 7:51 sati zatresla tri jača zemljotresa, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema podacima hrvatske Seizmološke službe, prvi potres bio je magnitude 5, drugi 4,7, a treći 4,1 stepena po Richteru.

Epicentar potresa bio je oko pet kilometara jugozapadno od Petrinje, kod Pokupskog, na dubini od dva kilometra.

“Kakva je godina bila, tako je i završila svima nama”, kazao je premijer Plenković u Sisku.

Poručio je kako će nadležne službe poduzeti sve kako bi se nastale štete što prije sanirale i omogućilo da porodice nastave s normalnim životom u svojim domovima.

Premijer Andrej Plenković istaknuo je u izjavi za medije nakon obilaska Siska i Petrinje kako je, unatoč nastalim materijalnim štetama na objektima, najvažnije da nema ozlijeđenih u potresima. Najavio je kako će Vlada pomoći ovom području čim prije, s obzirom na stečeno iskustvo na potresu u Zagrebu u ožujku ove godine.

“Porušeno i oštećeno će se obnoviti, najgori je strah kojeg su ljudi doživjeli”, poručio je ovom prilikom predsjednik Zoran Milanović.

Potresi su prouzročili materijalne štete ponajviše na području Petrinje, ali i Siska i okolnih sela, nasreću bez ljudskih žrtava. Štete su nastale uglavnom na starijim zgradama, a još uvijek se prikupljaju dojave građana o nastalim štetama.

Sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček izvijestila je kako u potresu nema ozlijeđenih, a ni materijalna šteta u Sisku nije procijenjena velikom, za razliku od Petrinje koja je stradala zbog veće blizine epicentra.

Vatrogasci su u Sisku imali preko stotinu intervencija, a izvršeno je i nekoliko evakuacija zbog šteta nastalih na stambenim objektima.

Tri jača potresa osjetila su se i na sjevernom dijelu Hrvatske, i u Zagrebu, gdje nisu zabilježene dojave o materijalnim štetama, a seizmolozi su u međuvremenu zabilježili niz manjih podrhtavanja tla.

Potres se osjetio i u Pokupskom, Glini te u BiH, u Velikoj Kladuši.

Oštećeni su dimnjaci, fasade, krovišta, zabatni zidovi, no za sada nema podataka da je ijedan objekt srušen.

Zbog zabrane kretanja između županija i epidemioloških mjera, za građane Petrinje i okolice čiji su domovi nastradali uslijed potresa, imat će osigurane propusnice kako bi se privremeno mogli smjestiti u zamjenske domove, kod rodbine, prijatelja ili druga sigurna mjesta te kako bi vlasnici nekretnina iz drugih županija mogli obići svoju imovinu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,