Nedjelja, 24. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Hrvatska: Maske u javnom prijevozu postale obavezne

Preuzmite sliku

Odlukom Štaba civilne zaštite Republike Hrvatske koja je stupila na snagu od ponoći, u svim sredstvima javnog prijevoza na području Republike Hrvatske putnici i djelatnici dužni su nositi zaštitne maske za lice kako bi se spriječio prijenos koronavirusa kapljičnim putem, javlja Anadolu Agency (AA).

Maske za lice u sredstvima javnog prijevoza od danas su obaveza koje su se dužni pridržavati svi djelatnici, odnosno vozači i drugo osoblje, kao i putnici koji ulaze u javni prijevoz zbog naglog povećanja broja zaraženih osoba koronavirusom na području većeg dijela Hrvatske.

Štab civilne zaštite Grada Zagreba danas je poručio kako su se svi građani i vozači, iako najčešće borave u zatvorenim kabinama sredstava javnog prijevoza, dužni pridržavati propisanih uputa Nacionalnog štaba.

U Gradu Zagrebu saobraća oko 700 voznih jedinica Zagrebačkog električnog tramvaja (ZET), odnosno tramvaja i autobusa, u kojima će se o pridržavanju epidemioloških mjera brinuti osobe koje Uprava ZET-a odredi za to, s obzirom da vozači sami nisu u stanju regulisati ponašanje putnika.

Prema odluci Štaba, vozač ne smije započeti vožnju ukoliko se u prijevoznom sredstvu nalaze putnici bez medicinske maske ili maske za lice.

U određenom broju tramvaja i autobusa aktivni su djelatnici ZET-a koji nadziru stanje u tramvajima, iako se najveći dio građana, uz rijetke iznimke, prilikom ulaska u sredstva javnog prijevoza pridržava uputa.

Ista pravila vrijede i za vozove Hrvatske željeznice (HŽ).

Štab civilne zaštite Grada Zagreba danas je najavio kako će se organizovati besplatne maske za penzioneri kako bi se najugroženijoj skupini smanjili troškovi nabavke medicinskih zaštitnih maski.

Također, najavili su kako će Nacionalnom štabu predložiti mjeru da zaštitne maske na području Grada Zagreba nose svi konobari u ugostiteljskim objektima te prodavači i kupci u svim zatvorenim trgovačkim centrima. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje