Utorak, 29. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Hrvatska: Maloljetnik osumnjičen za hakerski napad na mrežu A1

Preuzmite sliku

Haker koji je upao u sistem A1, ukrao lične podatke i tražio 500.000 dolara je maloljetnik, saopćeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Hrvatske, prenosi Anadolu Agency (AA).

Policijski službenici Službe kibernetičke sigurnosti Ravnateljstva policije, od trenutka prijave hakerskog napada, intenzivno poduzimaju radnje iz nadležnosti policije u cilju utvrđivanja identiteta počinitelja kaznenih djela “oštećenje računalnih podataka i iznude” u pokušaju na štetu TD A1 Hrvatska.

“Mjere i radnje poduzete tokom dosadašnjeg kriminalističkog istraživanja kao i poduzete analize digitalnih tragova rezultirale su relevantnim informacijama o mogućem počinitelju kaznenih djela kojima je oštećena tvrtka A1”, navedeno je iz MUP-a.

Saopćeno je da su policijski službenici Službe kibernetičke sigurnosti u koordinaciji s PU brodsko-posavskom, proveli danas pretragu doma, pokretnih stvari (računala, pametni telefon i dr.) i korisničkih računa osobe za koju se sumnja da je počinitelj kaznenih djela na štetu TD A1 Hrvatska.

“Osoba za koju se sumnja da je počinitelj je maloljetna osoba te iz razloga zaštite privatnosti nismo u mogućnost iznositi više podataka”, dodali su iz MUP-a.

Kriminalističko istraživanje se nastavlja.

Ranije su hrvatski mediji objavili da je haker od A1 tražio oko 500.000 dolara u kriptovalutama, a prijetio je da će u suprotnom objaviti podatke korisnika objaviti na crnom tržištu, odnosno na tzv. dark webu, a nekoliko dana kasnije pojavila se i informacija da je podatke na dark webu i objavio.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,