Nedjelja, 2. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Hrvatska: Majci nakon smrti djevojčice prijeti do 15 godina zatvora

Preuzmite sliku

Djevojčica iz okolice Nove Gradiške, koja se danima borila za život u Klaićevoj bolnici, danas je izgubila bitku.

Djevojčicu je u srijedu ujutro u Opću bolnicu u Novoj Gradiški donijela majka i rekla da je dijete palo. Ljekari su pokušali dijete reanimirati, a s obzirom na težinu povreda u srijedu popodne su djevojčicu prevezli u Klaićevu u Zagreb. Povrede su bile teške, posebno glave, ali bilo ih je po cijelom tijelu.

Vezano | Tuga u Hrvatskoj: Preminula pretučena dvoipogodišnja djevojčica

Roditeljima je jučer određen jednomjesečni pritvor, nakon što su djelimično priznali počinjenje kaznenog djela kršenja prava djeteta. Majci je istražni zatvor određen zbog opasnosti da će ometati kazneni postupak uticajem na svjedoke, a ocu i zbog opasnosti da će ponoviti kazneno djelo jer je već osuđivan za dugo kazneno djelo.

U ovom slučaju majka je prvooptužena i nju se tereti za pet kaznenih djela povrede djetetovih prava i nanošenja veoma teške tjelesne povrede, a oca državno tužilaštvo tereti za četiri kaznena djela teške povrede djetetovih prava i nanošenja veoma teške tjelesne povrede.

No, s obzirom na to da je djevojčica u međuvremenu preminula, kazneno djelo za koje se majka tereti prekvalificirat će se u “Teška tjelesna povreda s posljedicom smrti”. To je danas potvrdila županijska državna tužiteljica u Slavonskom Brodu Mirela Šmital, koja je dala kratku izjavu za medije.

“Tokom poslijepodneva dobivena je informacija da je oštećena dvoipolgodišnja djevojčica preminula. S obzirom na novonastalu okolnost doći će do izmjene kvalifikacije kaznenog djela koje se osumnjičenoj ženskoj osobi stavlja na teret u kazneno djelo iz Članka 120 Kaznenog zakona”, rekla je Šmital.

Za to kazneno djelo propisana je kazna od tri do 15 godina zatvora. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,