Subota, 1. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Hrvatska: Kliknuo na lažnu poveznicu za ažuriranje internet bankarstva i ostao bez više od 133 hiljade eura

Preuzmite sliku

Koliko treba biti oprezan prilikom klikanja na poveznice u elektronskoj pošti najbolje govori slučaj iz Splita.

Naime, kako su saopćili iz splitske policije, kompanija s područja Splita ostala je bez više od milion kuna (više od 133 hiljade eura) jer su nasjeli na internet prijevaru. 

Policija navodi kako je firma, od strane nepoznatog počinitelja, s lažne elektronske pošte dobila poruku s poveznicom za ažuriranje internet bankarstva, a dobivenim podacima počinitelju je omogućen pristup računu, nakon čega je izvršeno više transakcija s računa društva.

Na takve prevare upozorio je i CERT, koji je posebno istakao kako su na udaru korisnici hrvatskih banaka i m-bankinga.

Na jezično neispravnom hrvatskom jeziku korisnika se obavještava o novom ažuriranju zbog uvođenja eura kao službene valute Republike Hrvatske. Napadači korisnika navode da potvrdi točnost telefonskog broja putem phishing poveznice kako bi ažurirao aplikaciju mobilnog bankarstva, opisali su iz CERT-a te dodali: Nakon unosa telefonskog broja korisnika se preusmjerava na lažnu stranicu za unos aktivacijskog kȏda. Korisnika se traži da prebaci svoju aplikaciju na novi uređaj, pri čemu zaprima aktivacijski kȏd koji unosi u formu. Na taj način, napadač dobiva pristup aplikaciji mobilnog bankarstva žrtve, kao i svim funkcionalnostima same aplikacije. Na posljednjem koraku, korisnika se obavještava da zbog ažuriranja sustava mobilna aplikacija neće biti u funkciji naredna 24 sata te da će novi aktivacijski kȏd za prijavu biti poslan na e-mail adresu.

Iz policije još jednom pozivaju građane da budu izuzetno oprezni prilikom otvaranja elektroničkih poruka te klikanja na bilo kakve poveznice u njima. Pozivaju građane da se o mogućim internetskim prijevarama educiraju na njihovim službenim stranicama. (Zimo.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,