Srijeda, 27. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Hrvatska: Kažnjen sa nešto više od 8000 KM jer je na kraju radnog vremena u svom dućanu skinuo masku

Preuzmite sliku

Vlasnik firme koja drži malu trgovinu zdravom hranom u Rijeci Igor Poljak zbog nenošenja maske u vlastitoj radnji na kraju radnog vremena drakonski je oglobljen s čak 30.500 kuna (8790 KM).

Prekršajni nalog koji mu je ovih dana stigao, a koji je napisala Civilna zaštita, podijelio je na svojem profilu na Facebooku gdje je pun gorčine velikim slovima napisao kratki status.

– Lijepa naša Hrvatska. Nažalost, moram ovo podijeliti s vama. Ovo je rezultat kada Civilnoj zaštiti dopustiš vlast. Kazna od 30.500 kn. Neću se spuštati na taj nivo da komentiram kakav pristup imaju prema velikim trgovačkim lancima, trgovačkim centrima, pekarama… Seljačine neće nikada shvatiti da oni žive od nas, a ne mi od njih. Bahato, jadno, žalosno, napisao je.

  • U međuvremenu je za 24sata ispričao kako je, kada mu je stigao prekršajni nalog, od šoka umalo pao u nesvijest. Ako bi platio tu kaznu, kaže da može samo staviti ključ u bravu s obzirom da mu je promet ionako pao i jedva opstaje. Njegova firma od spomenutih 30.500 kuna, pojasnio je, mora platiti 20.000 kuna (5.000 KM), on lično 10.000 kuna (2.500 KM), a ostatak je trošak postupka. Poljak ima mali dućan ‘Zdrava košarica’ i kaže da mu je inspektor došao pred kraj radnog vremena.

    – Kažnjen sam kao da sam veliki trgovački lanac, to jednostavno ne mogu izdržati. Žalit ću se i idem na sud. Ovo je bilo prije više od mjesec dana, kada nisu još bile rigorozne mjere kao danas. Već sam išao zatvarati dućan, unutra nije bilo baš nikoga. Između mene i inspektora je bio i pleksiglas. Pitao me je zašto ne nosim masku, rekao sam da sam je taman bacio u smeće jer pospremam i zatvaram. Vidio je da imamo i dezinficijens, naljepnicu o nošenju maski u prostoru, pleksiglas. Pitao sam hoću li dobiti neku opomenu, kaznu, rekao je da će samo to poslati radi evidencije. I onda mi sad stigne ovakva kazna. Advokat kojem sam se obratio kaže da još nije čuo da je u Hrvatskoj neko ovako kažnjen – ispričao je Poljak za 24sata.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,