Petak, 19. April 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Hrvatska: Iznuđivali novac, natjerali muškarca da u vjenčanici ide u klub

Ekonomista Ante V. (31), inžinjer mašinstva Nikola Ž. (64) i fitnes trener Damir D. (42) optuženi su da su se tri dana prošle godine iživljavali i maltretirali IT stručnjaka N. M. A.

Sve se odigralo u dva stana u Zagrebu u kojima su žrtvu pokrali, tukli palicom i tjerali da se skine u bokserice, piše “Jutarnji”.

Motiv napadu i maltretiranju bio je dug od 5.000 kuna, koji N. M. A. nije vratio Damiru D. Prvo su ga posjetili 3. decembra, kada su ga u stanu natjerali da se skine i pleše, dok su mu se rugali i snimali ga. Obavijestio je prijatelja da pozove policiju koja je i došla, ali ih je vratio kad su se pojavili na vratima.

Iživljavanje je trajalo nekoliko sati, a trojica su se vratila oko Badnjaka te su N. M. A. pronašli iako je promijenio stan te ga prisilili da obiđe s njima bankomate kako bi sa svojih računa digao novac i vratio dug. Na jednom računu nije imao novca, a drugu karticu je namjerno blokirao pogrešnim pinom pa su ga odveli u garažu gdje su ga, tvrdi žrtva, pretukli palicama.

Potom su se vratili u stan i tjerali ga da stoji u ćošku i gleda u zid. Zatim su ga natjerali da odjene vjenčanicu i izveli ga u noćni klub ”Paromlin”, gdje su ga tjerali da ”glumi budalu i drogira se” te im govori da je ”njihova kuja”.

N. M. A. je opisao kako mu je navečer pozvonila djevojka, koju je obavijestio da je otet i da otmičari spavaju u stanu. No, djevojka je sumnjalo u to da je bio žrtva, jer je na Instagramu sam objavio fotografiju iz noćnog izlaska.

Napadači kažu kako nije samo njima bio dužan, nego većem broju ljudi, među kojima je i njegova djevojka. Tu večer je i svratila do njega samo zato da uzme nazad svoj laptop koji joj nije htio vratiti.

Iznuđivački trojac je na kraju optužen za pokušaj protupravnu naplatu i protupravno oduzimanje slobode. Prijeti im do osam godina zatvora, a trenutno je na snazi mjera zabrane približavanja žrtvi na 100 metara. (Jutarnji.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje