Petak, 24. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Hrvatska infektologinja istakla: COVID-19, a ne vakcina, utiče na plodnost kod muškaraca

Preuzmite sliku

Specijalista infektologije Alemka Markotić, direktorica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu, i članica Kriznog štaba Civilne zaštite Hrvatske, dala je zanimljiv odgovor na pitanje – jesu li se proučavale posljedice prebolijevanja COVID-19 kod žena na reproduktivno zdravlje i veza prebolijevanja sa spontanim pobačajima, čak i mjesecima kasnije, nakon infekcije.

To je jako važno pitanje koje sam mislila elaborirati u skorije vrijeme, kazala je Markotić te dodala:

– Podaci su zasad još uvijek oskudni u literaturi, ali vidi se da infekcija, zasad, može značajno uticati i na smrt ploda i na prerano rođenje i na kasnije posljedice. Trudnice češće završavaju na jedinicama intenzivne njege, djeca rođena od trudnice koja je pozitivna u visokom postotku i češće završavaju na neonatološkim odjelima, dakle zahtijevaju produženu bolničku brigu i praćenje – istakla je Markotić.

Dodala je da kod mlađih muškaraca također, ono što je praćeno i ono što se zasada zna je da se virus može naći u testisima i ejakulatu što je bio slučaj i kod nekih drugih bolesti, zike, ebole…

– Virus može izazvati upalne odgovore i prema dosadašnjim rezultatima, može uticati na plodnost kod muškaraca. Dakle, prebolijevanje. U isto vrijeme do sada napravljene studije kod vakcinisanih ne pokazuju ništa od toga. Znači, sve ono što se pokušava plasirati iz meni vrlo nejasnih razloga, a to je da vakcinacija utiče na sterilnost kod muškaraca i žena, za to nema nikakvih pokazatelja. Ali, zato sama infekcija i bolest utiče na reproduktivno zdravlje – odgovorila je Markotić. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje