Petak, 15. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Hrvatska ima novu aviokompaniju

Preuzmite sliku

Hrvatski start-up ETF Airways planira započeti s radom ove godine održavanjem čarter letova s ​​jadranske obale do evropskih destinacija.

Aviokompanija je registrovana u novembru prošle godine i planira da koristi avion Boeing 737-800. Kompanija je trenutno u procesu zapošljavanja kabinskog osoblja koje će imati sjedište u zemlji i inostranstvu.

– ETF Airways novi je hrvatski čarter prijevoznik koji želi poboljšati povezanost jadranskih gradova s ​​europskim i drugim destinacijama. U ovom trenutku tražimo nove članove naše leteće porodice, naveli su iz kompanije, izvještava EX-Yu Aviation.

Hrvatska obala jedno je od najkonkurentnijih tržišta u regiji tokom ljetnih mjeseci, s brojnim avionskim kompanijama koje održavaju sezonske i čarter letove iz Europe i Bliskog Istoka.

ETF Airways također planira ponuditi usluge wet-leasinga. Jedina uspješna hrvatska avionska kompanija koja posluje po sličnom modelu je Trade Air, koja obavlja čarter letove širom svijeta, kao i domaće obaveze javnih usluga (PSO). Očekuje se da će vlada ove godine započeti natječajne postupke za dodjelu novih četverogodišnjih PSO ugovora, koje trenutno drže Croatia Airlines i Trade Air. Postojeći ugovori o javnim uslugama istekli su 28. marta 2020. godine, međutim, zbog pandemije koronavirusa, hrvatska vlada nije započela natječajne postupke za dodjelu novih, već je jednostavno produžila postojeće ugovore koji trenutno postojie.

Hrvatska je u prošlosti imala brojne charter i redovne avionske kompanije, svaka s različitim stepenom uspjeha. Među njima su Dubrovnik Airline, Anic Airways, Air Adriatic, Air Croatia, Sea Air, Limitless Airways, AWEX Croatia, Libertas Air i European Coastal Airlines, dok drugi poput Dalmatian i Smile Air-a nikada nisu poletjeli.

Na temelju trenutnih podataka, Croatia Airlines imat će najveći udio raspoloživih kapaciteta sjedišta u zemlji i iz nje ove godine od 30,2% s ponuđenih 1.495.300 sjedećih mjesta. Slijede easyJet, Lufthansa, Eurowings, Ryanair i British Airways.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,