Petak, 12. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Hrvatska ima najveću incidenciju oboljelih od koronavirusa u Evropskoj uniji

Preuzmite sliku

Štab civilne zaštite Republike Hrvatske na redovnoj konferenciji za medije naveo je kako je po stopi incidencije koronavirusa Hrvatska na posljednjem mjestu u Evropskoj uniji, iza Luksemburga, dok je po smrtnosti na 16. mjestu, javlja Anadolu Agency (AA).

“Incidencija nam je visoka. Velike razlike su po županijama, najvišu ima Međimurska, a najnižu Dubrovačko-neretvanska županija. U Evropi smo po incidenciji, po broju oboljelih na 100.000 stanovnika, u periodu od 14 dana, trenutno na 27. mjestu od 27 zemalja Evropske unije, za jedan nam je incidencija veća nego u Luksemburgu”, kazao je direktor HZJZ-a Krunoslav Capak.

Po mortalitetu, Hrvatska je na 16. mjestu od 17 zemalja EU, sa stopom mortaliteta od 628,5 na milion stanovnika, izvijestio je Capak.

“Respiratorno-intenzivistički stacionarni centri za prihvat COVID pozitivnih opterećeni su 76,58 posto, dok su respiratorni kapaciteti, odnosno respiratori, popunjeni sa 57,32 posto”, kazao je ministar zdravstva Hrvatske Vili Beroš.

Najopterećeniji u Hrvatskoj s obzirom na postojeće kapacitete su prihvatni zdravstveni centri u Osijeku, Varaždinu i Splitu.

“U proteklom periodu došlo je do porasta slučajeva hospitalizacije zaraženih sa 7,6 na 9,1 posto, broj osoba na respiratoru porastao je sa 0,5 na 0,8 posto, a broj smrtnih slučajeva s 0,7 na 1,8 posto”, naveo je Beroš.

Štab civilne zaštite Republike Hrvatske ovaj tjedan definirat će kakav će biti okvir mjera nakon 21. decembra, do kada traju postojeće epidemiološke mjere.

“Izbjegavati druženje osoba iz više kućanstva jedini je način da se širenje bolesti zaustavi”, poručio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Izviješteno je kako 40 posto novooboljelih dolazi iz samoizolacije te kako se praćenje kontakata u Hrvatskoj nije raspalo.

Od vakcinacije, čiji početak za Hrvatsku još nije definisan, mogle bi biti izuzete osobe koje su alergične na pojedine sastojke buduće vakcine, najavila je epidemiologinja Alemka Markotić, te iznijela podatak proizvođača kako se alergijske reakcije očekuju u pojavnosti od jedan na milijun, s obzirom da su u Velikoj Britaniji za sada zabilježena dva takva ozbiljnija slučaja.

Štab civilne zaštite Republike Hrvatske najavio je intenziviranje znanstvenih i medijskih aktivnosti oko pripreme vakcinacije u Hrvatskoj.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,