Ponedjeljak, 30. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Hrvatska: Grlić Radman i Popescu pozdravili kandidatski status za BiH

Preuzmite sliku

Ministri vanjskih poslova Moldove i Hrvatske na današnjem sastanku osudili su rusku agresiju na Ukrajinu, te pozdravili kandidatski status za EU članstvo Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sastao se s potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova i europskih integracija Republike Moldove Nicuom Popescuom u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske (MVEP RH).

Republika Hrvatska i Republika Moldova dvije su prijateljske države koje imaju sve intenzivnije odnose, potvrdila su dvojica ministara nakon sastanka.

Ministar Gordan Grlić Radman čestitao je kolegi Popescuu na stjecanju statusa zemlje kandidatkinje za pristupanje Europskoj uniji (EU), kojeg je Moldova dobila u lipnju (junu) ove godine, poručivši kako će Hrvatska nastaviti podržavati proeuropska i reformska nastojanja moldavske vlade te dijeliti iskustva iz pristupnog procesa.

“Moldova se sada suočava s ratom u svom susjedstvu, a posljedice tog rata osjeća i neposredno. Od početka ruske agresije na Ukrajinu Moldova se, između ostaloga, suočila s energetskom nesigurnošću, sigurnosnim prijetnjama te priljevom preko 90.000 ukrajinskih izbjeglica. Solidarnost s Moldovom Europska unija i Hrvatska pokazale su upućivanjem humanitarne i makrofinancijske pomoći”, izjavio je Grlić Radman.

Važnima je hrvatski ministar ocijenio uspostavljanje platforme za potporu Moldovi kroz koju je pružena pomoć za prebrođivanje trenutačnih izazova, suradnju u okviru Istočnog partnerstva kao i ostale inicijative zajedničke dvjema državama.

Važno je nastaviti podržavati Ukrajinu kroz sve oblike pomoći, naglasio je Grlić Radman na sastanku na kojem je izrazio snažnu potporu Hrvatske europskom putu zemalja zapadnog Balkana.

“Posebno pozdravljamo jučerašnju potvrdu Europskog vijeća o dodjeljivanju kandidacijskog statusa za članstvo u Europskoj uniji Bosni i Hercegovini, za što ova Vlada i premijer Plenković imaju osobite zasluge”, poručio je Gordan Grlić Radman.

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Republike Moldove Nicuo Popescu poručio je kako je Hrvatska po svojim rezultatima, “ne samo u nogometu”, nego u pridruživanju Schengenu, Eurozoni i putu u OECD, primjer za Moldovu.

“Znamo da ste puno učinili i imate važnu ulogu u stjecanju statusa kandidata za EU članstvo Bosne i Hercegovine, ali i čitavog Zapadnog Balkana”, izjavio je Popescu.

Ministar Popescu čestitao je Hrvatskoj na uspješnom putu od zemlje zahvaćene ratom do, ocijenio je, faktora stabilnosti u regiji.

Osudio je u ime Moldove “brutalni napad” Ruske Federacije na Ukrajinu te dodao kako taj rat ima snažan negativan utjecaj na Moldovu po sigurnosnom, ekonomskom i energetskom aspektu.

Naglasio je kako napadi Rusije na energetsku infrastrukturu u Ukrajini stvaraju ozbiljne probleme u energetskom sektoru Moldove, a u tom kontekstu je poručio kako je Moldova zainteresirana za uvoz ukapljenog plina preko LNG terminala na Krku.

Gospodarsku suradnju dviju država moguće je snažiti na području energetike, prometne infrastrukture, prehrambene industrije, IT sektora, turizma i farmaceutske industrije, dok trgovinska razmjena drugu godinu zaredom bilježi rast.

Republika Hrvatska i Republika Moldova ove godine obilježavaju 30. godišnjicu od uspostave diplomatskih odnosa.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: