Nedjelja, 7. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Hrvatska: Evropska unija godišnje troši najmanje 30 milijardi eura na ilegalne droge

Preuzmite sliku

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama predstavljeni su podatci o stanju, trendovima zlouporabe droga i suzbijanju kriminaliteta droga u Hrvatskoj, te usporedba s trendovima u Evropskoj uniji, javlja Anadolu Agency (AA).

 • Prema podacima Evropskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA), u Evropskoj uniji je oko 83 miliona stanovnika ili 29 posto odraslih osoba u dobi od 15 do 64 godine nekad konzumiralo nezakonitu drogu, od kojih je najčešće konzumiran kanabis. Na maloprodajnoj razini u EU se godišnje potroši najmanje 30 milijardi eura na droge, od čega 39 posto čini potrošnja kanabisa, 31 posto kokaina, 25 posto heroina i oko 5 posto amfetamina i MDMA.

  Istraživanje iz 2019. godine pokazuje da je u Hrvatskoj ilegalnu drogu barem jednom koristilo 24 posto stanovnika, a trendovi upotrebe su slični onima u državama EU.

  Željko Petković, pomoćnik ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) za suzbijanje zloupotrebe droga, naveo je podatak da je u Hrvatskoj zabilježeno smanjenje broja liječenih opijatskih ovisnika, dok potrošnja ostalih droga u Hrvatskoj raste, prije svega kanabisa, kokaina i ostalih stimulansa.

 • “U protekle dvije pandemijske godine broj zapljena droga bio je nešto niži, no s povratkom turizma očekuje se kako će se taj broj vratiti na pretpandemijski period”, kazao je Petković.

  Petković je upozorio kako broj korisnika stimulansa u Hrvatskoj raste u vrijeme vikenda, dok je upotreba kanabisa kontinuirano ista cijele sedmice. Također, naveo je da su ovisnici o opioidima sve stariji te da je zabilježeno da od predoziranja u prosjeku umiru sve stariji ovisnici.

  U EU se troši kanabis koji se sve više proizvodi u EU državama, Španjolskoj i Nizozemskoj, osim vanjske proizvodnje u Albaniji i Maroku.

  “U Hrvatskoj između 7 i 11 tisuća ovisnika injektira droge. Situacija s HIV-om među ovom populacijom je relativno dobra, no zaraza hepatitisom je 13 do 15 posto, pa sve do 80 posto u Grčkoj i Rumunjskoj koje su zapostavile rad s ovisnicima”, naveo je Petković.

 • Maja Valentić iz HZJZ-a navela je kako je 2021. godine evidentirano oko 5.400 osoba u Hrvatskoj na liječenju od ovisnosti, od kojih se oko 10 posto liječilo prvi put, s tim da ih se 83 posto liječi od ovisnosti o opijatima, a potom slijede kanabis, kokain i stimulativna sredstva. Zabilježeno je 84 posto muških i 16 posto ženskih pacijenata.

  Glavna skupština UN-a 1987. proglasila je 26. lipnja (juna) Međunarodnim danom protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama želeći upozoriti svjetsku javnost na problem zlouporabe droga i potrebu aktivnog uključivanja svih subjekata, kako na globalnoj razini tako i na nacionalnoj razini, na djelovanje u postizanju zajedničkog cilja, društva slobodnog od zlouporabe droga.

  Cilj društvene akcije koja se povodom obilježavanja Međunarodnog dana provodi na nacionalnoj i lokalnoj razini je promovirati, osobito mladima, zdrave stilove života, te putem edukativno-preventivnih aktivnosti informirati javnost o štetnim zdravstvenim i socijalnim posljedicama ovisnosti.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje