Subota, 18. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Hrvatska donira 210.000 doza vakcina Bosni i Hercegovini

Preuzmite sliku

Na početku sjednice Vlade Republike Hrvatske premijer Andrej Plenković najavio je doniranje 310.000 doza vakcina državama u regiji, ali i Kirgistanu, kao i sastanke predstavnika policije i carine s ciljem olakšanog ulaska građana iz BiH u Hrvatsku.

Hrvatska je, prema najnovijim podacima vezanim uz stanje s koronavirusom, u zelenom, što je premijer Andrej Plenković na današnjoj sjednici Vlade Hrvatske ocijenio dobrim za epidemiološku i zdravstvenu sliku, kao i za turizam te imidž Hrvatske kao sigurne destinacije tokom ljetnih mjeseci.

“Od danas u na snazi digitalne Covid potvrde, na snagu je stupila uredba donesena na nivou Evropske unije. Do potvrde se dolazi jednostavno i omogućit će korisnicima sudjelovanje na koncertima, festivalima, klubovima na otvorenom i drugim manifestacijama na kojima se okuplja više od sto ljudi”, kazao je Plenković.

Što manje žarišta koronavirusa bude, to će nam biti bolja turistička sezona, a time i gospodarska situacija, poručio je Plenković i pozvao hrvatske građane na odgovornost, upozorivši kako druge države prate stanje s koronavirusom u Hrvatskoj te na osnovu toga izdaju preporuke svojim građanima o putovanju.

S obzirom da je Vlada nabavila veću količinu različitih vakcina, vakcinisano je preko 44 posto odrasle populacije u Hrvatskoj, istaknuo je te naveo kako se prvom dozom vakcinisalo 1,488.759 ljudi, a 1,080.118 osoba vakcinisalo se s dvije doze. Ipak, nije dostignut zadani cilj o procjepljivanju 50 do 55 posto odraslog stanovništva do 1. jula.

Upozorio je na novi indijski delta soj koji prijeti novim valom te apelirao na hrvatske građane da se vakciniše, s obzirom da je to moguće obaviti bilo kad bez posebne najave.

Istaknuo je kako je pandemija globalno odnijela preko 3,9 miliona života, a preko 8.200 ljudi u Hrvatskoj preminulo je s covidom ili od njega, dok je hrvatski proračun pretrpio 34 milijarde kuna (4,53 milijarde eura) štete od pandemije.

“Predlažem svima da vjeruju epidemiolozima, naučnicima, ljekarima, struci, da se informiraju na temelju pouzdanih izvora i da se uključe u proces. S obzirom da Hrvatska ima jako puno neutrošenih doza, a bit će ih još, mi smo namjerno baš danas, 1. jula, odlučili donijeti odluku i donirati 310.000 doza vakcina jer imamo već određene limite skladištenja doza. Od toga ćemo dati 210.000 doza Bosni i Hercegovini, a po 20.000 doza dat ćemo Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Albaniji i Kirgistanu, koji nas je zamolio da im pomognemo”, kazao je Plenković te najavio kako će tokom godine u Hrvatskoj biti dovoljno doza i za druge donacije.

Osvrnuo se na modalitete prelaska granice između Hrvatske i BiH, posebno na području prema Dalmaciji te za sutra najavio sastanke predstavnika policije i carine s voditeljima graničnih prijelaza na jugu zemlje i gradonačelnicima pograničnih gradova u Bosni i Hercegovini.

“Režim prelaska granice je kakav je bio cijelo vrijeme. Nema nikakve diskriminacije ili želje s hrvatske strane da se ljudima otežava ulazak u Hrvatsku, nego obrnuto. Sistem je ili ste preboljeli ili vakcinisani ili imate negativan test. Uložit ćemo maksimalne napore da se otklone glasine koje na neki način uznemiruju naše ljude s jedne i druge strane granice”, zaključio je Plenković. (Anadolija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje