Subota, 16. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Hrvatska: Danas počinje vakcinacija, prvi na redu korisnici staračkog doma u Zagrebu

Preuzmite sliku

U Hrvatskoj, kao i u većini zemalja EU, danas počinje vakcinacija protiv virusa korona, a prvu dozu primiće korisnica staračkog doma Trešnjevka u Zagrebu.

Prvo će, kako je najavljeno, biti vakcinisane najugroženije grupe, a riječ je i korisnicima i radnicima staračkih domova, medicinskim radnicima, posebno onima koji su u dodiru sa kovid pacijentima, te radnicima Hitne pomoći.

U Hrvatski zavod za javno zdravstvo juče ujutro stiglo je prvih 9.750 doza Fajzerove vakcine protiv virusa korona.

Vakcina je dovezena kamionom-hladnjačom u dvije kutije u sklopu inicijalne pošiljke koju je u simboličnoj količini doza organizovala EU za sve članice kako bi započela kampanja vakcinacije.

Vakcina će za sve biti besplatna, a, kako je najavljeno, građani će moći da se na to odluče na dobrovoljnoj osnovi.

Prva osoba koja će u Hrvatskoj jutros primiti vakcinu protiv virusa korona je štićenica Doma za starije osobe Trešnjevka, javili su hrvatski mediji.

Vakcinacija je zakazana za 10.00 sati, a prisustvaće joj predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković, ministar rada, penzijskog sistema, porodice i socijalne politike Josip Aladrović i direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavetić Šimetin rizdkla je da će danas biti vakcinisano 1.706 korisnika domova za starije i 470 radnika u zdravstvenom sistemu.

Prema njenim riječima, građani bi, poslije prioritetnih gruba, na red za vakcinaciju trebalo da stignu na proljeće, ali sve veoma zavisi o dostavi i registraciji vakcine.

Ona je navela da oni koji su primili vakcinu protiv gripa ne treba da prave veliku pauzu između vakcine protiv virusa korona, sedmicu ili desetak dana.

“Nije problem i ako se vakcina dobiju u kraćem periodu, samo je pitanje imunološkog odgovora. Ali, ništa se osobi ne može dogoditi u smislu da bi joj to moglo naštetiti”, istakla je Šimetinova.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,