Utorak, 30. Maja 2023.
Tuzlanski.ba logo

Hrvatska danas bira predsjednika ili predsjednicu

Preuzmite sliku

Hrvatski birači u nedjelju, u drugom izbornom krugu, odlučuju hoće li u idućih pet godina na čelu države imati predsjednicu ili predsjednika, Kolindu Grabar-Kitarović (HDZ) ili Zorana Milanovića (SDP).

Pravo birati ima 3.860.000 birača u Hrvatskoj i inozemstvu, gotovo 5.400 više u odnosu na prvi izborni krug.

Broj prethodno registriranih, vjerovatno ljudi koji odlaze na zimovanje u inozemstvo, porastao je za oko tri hiljade, privremeno upisanih, dakle onih koji unutar Hrvatske mijenjaju mjesto za glasanje je oko 4.000 više itd.

Za drugi izborni krug je sve spremno, tiskani su i distribuirani glasački listići i ostali izborni materijal, glasanje u nedjelju, od 7 do 19 sati, može krenuti.

Kao i u prvom krugu, birači će moći glasovati na ukupno 6. 533 biračkih mjesta, u Hrvatskoj ih je 6.409, u inozemstvu, odnosno u 47 država, 124,  od čega trećina (44) u Bosni i Hercegovini.

Drugi krug sedmih predsjedničkih izbora pratit će rekordnih 24.333 promatrača, 63 više nego u rekordnom, prvom izbornom krugu. Najviše je HDZ-ovih, preko 14 tisuća, SDP-ovih je gotovo 9 hiljada, HSS-ovih 344 itd.

Prve rezultate drugog izbornog kruga, DIP će objaviti u 20 sati, a osvježavat će ih svakih pet minuta, umjesto svakih 10, kako je to bilo u prvom krugu.

U nedjelju se bira između dva kandidata, pa će posao biračkih odbora biti kraći, jer će brže prebrojiti glasove, sastaviti zapisnike, odnijeti izborni materijal u nadležnu izbornu komisiju gdje će se unositi rezultati.

Hrvatski predsjednik ili predsjednica izabrat će se u drugom krugu, jer u prvom, 22. decembra niko od 11 kandidata nije dobio većinu glasova svih birača koji su glasovali. U drugi krug ušlo je dvoje kandidata sa najviše glasova, Milanović i Grabar-Kitarović, jedno od njih ove će nedjelje biti izabrano za predsjednika, onaj ko dobije najveći broj glasova birača koji su glasali. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,