Subota, 26. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Hrvatska: Danas bez novozaraženih, prvi put od 9. marta, naredne sedmice preporuke za vjenčanja

Nacionalni štab je putem saopćenja izvijestio o novim podacima o koronavirusu u Hrvatskoj.

“Broj novooboljelih u Republici Hrvatskoj u 24-satnom razdoblju je 0, čime je ukupan broj oboljelih od koronavirusa 2243.

Do sada su testirane 60.864 osobe, od toga 953 u posljednja 24 sata.

Na respiratoru je 6 pacijenata.

Ukupan broj preminulih je 99″, saopćili su.

Još 121 aktivan slučaj u Hrvatskoj

Od dosad ukupno potvrđene 2243 osobe oporavilo ih se 2023. Još je 121 osoba na liječenju.

Sljedeće sedmice bit će objavljene preporuke za vjenčanja, koncerte i festivale

Postignut je dogovor da će Hrvatski zavod za javno zdravstvo izraditi preporuke s odgovarajućim epidemiološkim okvirom za održavanje privatnih i poslovnih catering okupljanja, uključujući i vjenčanja, proslave i domjenke, s ciljem da se omogući organizacija rada tih djelatnosti počevši od 27. maja 2020. U slučaju kad predstavnici ove industrije učestvuju u organizaciji kulturnih događanja, npr. koncerata i festivala, preporuke će se, kao i do sada, usklađivati s Ministarstvom kulture i strukovnim udruženjima.

Tokom sljedeće sedmice HZJZ će objaviti preporuke koje će detaljno opisati epidemiološki okvir za obavljanje rada u tim djelatnostima.

Od 27. maja 2020. predviđeno je da bi se u zatvorenim prostorima omogućilo 100 posjetilaca, a u vanjskim prostorima 300 posjetilaca, a daljnje brojke će ovisiti o epidemiološkoj situaciji.

Od 30. maja takmičenja na otvorenom bez publike

Održan je i niz sastanaka sa Središnjim državnim uredom za sport i raznim hrvatskim sportskim savezima na kojima je usuglašeno da će se od 30. maja 2020. omogućiti takmičenje na otvorenome bez publike uz epidemiološki okvir Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koji će u međuvremenu biti objavljen. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje