Srijeda, 7. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Hrvatska dala 11 miliona KM za pomoć BiH u borbi s koronavirusom

Preuzmite sliku

Vlada Republike Hrvatske danas je na sjednici prilikom preraspodjele sredstava planiranih u državnom budžetu za 2020. godinu dodijelila 43 miliona kuna (oko 11 miliona KM) za poticaj zdravstva za suzbijanje epidemije bolesti COVID-19 u Bosni i Hercegovini, piše Večernji

Državni sekretar Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas kazao je da se ova odluka donijela u razgovoru i dogovoru s direktorima bolnica u BiH, a premijer Andrej Plenković naglasio je da na ovaj način Hrvatska pokazuje solidarnost i podršku.

Ministar zdravstva Vili Beroš je kazao da se sredstva dodjeljuju za suzbijanje bolesti COVID-19 te podmirivanje dijela dospjelih obveza prema dobavljačima lijekova, potrošnog i ugradbenog medicinskog materijala. “Sredstva su osigurana u Državnom proračunu Republike Hrvatske na pozicijama Ministarstva zdravstva i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske”, naglasio je.

Ministarstvo zdravstva navedena sredstva doznačit će sukcesivno dok će Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske navedena sredstva doznačiti jednokratno tokom 2020. godine zdravstvenim ustanovama. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje