Utorak, 29. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Hrvatska: Četveročlana porodica spašena sa jedrilice po olujnom vremenu

Preuzmite sliku

Koordinirana noćna spasilačka akcija u splitskom akvatoriju uspješno je okončana spašavanjem četveročlane porodice, čija je jedrilica bez pogona po olujnom nevremenu nošena na hridi otoka Brača, prenosi Anadolu Agency (AA).

Službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) zaprimili su sinoć poziv posade jedrilice, koja je ostala bez pogona tokom plovidbe kod otoka Brača.

Poziv je uputio R.K. voditelj, ujedno i vlasnik jedrilice imena “YARA” dužine 7,9 metara, na kojoj su se u trenutku dojave nalazila još tri člana posade, odnosno, njegova porodica – supruga i dvoje djece, svi državljani Republike Austrije.

S obzirom da su olujni udari bure po visokim valovima havariranu jedrilicu nosili prema hridima uvale Konopljikova, na otoku Braču, odmah po zaprimanju poziva iz MRCC Rijeka je u saradnji sa nadležnom Lučkom kapetanijom Split, pokrenuta koordinirana akcija traganja i spašavanja te je prema dojavljenoj poziciji upućena spasilačka brodica “Pojišan”, iz sastava LK Split.

Službenici LK Split jedrilicu sa nepovrijeđenom četveročlanom porodicom pronašli su jutros u 3:58 sati, u uvali Konopljikova.

Službenici Lučke kapetanije Split informisali su Nacionalnu središnjicu za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) i resorno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture da je pokrenut očevid o uzrocima ove pomorske nesreće, koja je srećom okončana bez povrijeđenih, stradalih i bez materijalne štete.

Havarirana jedrilica austrijske zastave ostala je bez pogona iz trenutno nepoznatog razloga, a brodska administracija je uredna.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje